Startpagina Melkvee

Beweiden is een vak

Het Nederlandse project Amazing Grazing heeft nieuwe kennis over beweiding opgeleverd zowel als concepten ontworpen voor de wekelijkse grasgroeivoorspelling en het dagelijks bijhouden van de opname van vers gras in de wei. Daarmee stimuleert het project de toepassing en ontwikkeling van beweiden, als onderdeel van modern vakmanschap, nu en in de toekomst.

Leestijd : 2 min

In Amazing Grazing stond het ‘wat en hoe’ van beweiden centraal. Basiselementen hierbij zijn:

- nieuwe kennis over gras en graslandmanagement,

- nieuwe technologieën rondom beweiding en gras en

- modern beweidingsvakmanschap van de melkveehouder.

De focus lag op het zoeken en onderbouwen van oplossingen, bijvoorbeeld voor grote koppels koeien op melkveebedrijven met een kleine kavel bij het bedrijf. Hiermee droeg Amazing Grazing bij aan het stimuleren van weidegang in Nederland en vergelijkbare intensieve zuivelregio's in Europa en de rest van de wereld.

Veldproeven

Drie jaar beweidingsonderzoek op Dairy Campus en KTC Zegveld liet zien dat ook bij een hoge veebezetting van 7,5 melkkoeien/ha beweidbare huiskavel beweiding goed mogelijk is en dat een melkveehouder daarbij kan kiezen voor een beweidingssysteem dat bij hem past.

In de melkveehouderij wordt gewoonlijk minder dan 50% van de totale grasproductie door de koeien in de wei opgegeten. In de veldproeven van Amazing Grazing is een percentage van 70% gehaald. Direct in het voorjaar starten met weiden is daarbij wel een voorwaarde.

Pilots grasopname en grasgroeivoorspelling

Op basis van de resultaten uit beweidingsproeven zijn 2 pilots opgezet om te toetsen. In de eerste wilde men weten of het mogelijk is om data en systemen te koppelen om op dagbasis de grasopname per koppel koeien te kunnen tonen. Daarnaast wilde men tevens wekelijks de grasgroei kunnen voorspellen.

De pilot over ‘grasopname’ leverde een werkend prototype op.

Doorontwikkeling van het concept ‘Grasgroeivoorspelling’ wordt voortgezet in een project dat linkt aan precisielandbouw. Beide concepten zijn als perspectiefvol beoordeeld door de praktijk.

Nieuwe kennis over beweiding

De resultaten van het beweidingsonderzoek in de afgelopen 4 jaar zijn verwerkt in een e-boek met de titel Bouwstenen Beweiding. In Amazing Grazing is gewerkt met 6 bouwstenen: grasvoorraad, grasgroei, grasopname, koegedrag, bodem en bijvoeding. In elke bouwsteen ontwikkelden de onderzoekers de best mogelijke kennis over beweiding.

WUR

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken