Startpagina Actueel

ABS blijft argwanend na de begrafenis van de ‘boskaart’

In de saga van de teruggeroepen boskaart riep minister-president Bourgeois op om de kaart met gezond verstand aan te pakken en het huiswerk over te doen. Het ABS kijkt met grote ogen naar de gevolgde weg om tot het ‘gezond verstand’ te komen en kijkt evenzeer met belangstelling, maar ook argwanend naar de ‘nieuwe’ boskaart die er vroeg of laat zit aan te komen.

Leestijd : 2 min

“Welke stap nu ook gezet wordt, het ABS roept de Vlaamse Regering op om met gezond boerenverstand verder te werken in dit dossier en onze sector niet eens te meer op te zadelen met bijkomende beperkingen.” Het Algemeen Boerensyndicaat wil niet dat de ene sector geofferd wordt ten voordele van de andere. “Er zijn keuzes mogelijk waarbij alle sectoren aan hun trekken komen en de lasten niet alleen op de zwakste schouders gelegd worden”, zo klinkt het.

“Wij weten uit ervaring dat voor beschermings- of compensatieverhalen steeds in dezelfde richting gekeken wordt om bepaalde doelen te realiseren, met name naar het landbouwgebied en wat de bescherming en herbestemming of beperking in gebruik van landbouwgronden door allerlei natuur- en bosregelgeving betreft, hebben wij het als sector wel gehad”, meent het ABS.

Driekwart van de oppervlakte die geraakt wordt door de boskaart is volgens het syndicaat in landbouwgebruik (8.000 van de 12.500 ha). Het ABS had de leden opgeroepen om de kaart grondig te analyseren en bezwaar in te dienen om hun rechten maximaal te vrijwaren. Dit zal ABS ook doen bij een nieuwe kaart.

De organisatie stelt ook vraagtekens bij het compenseren van omgehakte bomen. “Verschillende Limburgse gemeenten bijvoorbeeld (Genk bijv.) rooiden de voorbije jaren bomen op hun eigen te ontwikkelen industrieterreinen en lieten nieuwe bomen aanplanten in te ontwikkelen stadsrandbossen in West-Vlaanderen of andere provincies, waar de basisbestemming agrarisch gebied was”, zo weet de organisatie nog.

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken