Startpagina Schapen

Zes schapen doodgebeten in Pelt

Er zijn aan de Herenthoek in Pelt in Noord-Limburg 6 schapen doodgebeten. Een zevende exemplaar is vermist. Mogelijk is die meegedreven in de nabijgelegen rivier de Dommel. De vondst van de dode schapen in Pelt gebeurde zaterdagochtend. "Wellicht het werk van een of meerdere wolven. Ik wil nogmaals alle veehouders oproepen om preventieve maatregelen te nemen," zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

Leestijd : 1 min

"Na twee jaren aanwezigheid van wolven in Limburg moeten veehouders, en in het bijzonder schapenhouders, denken in termen van "hoe hou ik mijn dieren binnen en de wolven buiten". Het is bijvoorbeeld niet omdat schapen niet over een sloot of beek durven, dat je aan die zijde van een weiland de omheining kunt weglaten. Onze wolven hebben al vaak de Elbe, de Rijn en de Maas overgezwommen. Dan zal de Dommel ook geen barrière zijn. Alleen schrikdraad houdt ze tegen," aldus Jan Loos.

Loos van Welkom Wolf doet nogmaals een oproep dat alle schapenhouders snel hun schrikdraadrasters verbeteren of nieuwe plaatsen. "We moeten immers absoluut voorkomen dat wolven zich op vee gaan oriënteren. Dat is een collectieve verantwoordelijkheid van alle schapenhouders. Zolang enkelingen het niet doen, blijft de wolf schapen pakken en zal hij schapen niet associëren met een elektrische schok, terwijl dat net de bedoeling moet zijn," zegt Loos.

Belga

Lees ook in Schapen

Blauwtong bij schapen vastgesteld in Nederland

Schapen Op 6 september 2023 meldde de Nederlandse Rijksoverheid dat er blauwtong werd vastgesteld op 4 schapenhouderijen in Noord-Holland en Utrecht. Het is sinds 2009 geleden dat de ziekte voorkwam in Nederland.
Meer artikelen bekijken