Startpagina Schapen

Zes schapen doodgebeten in Pelt

Er zijn aan de Herenthoek in Pelt in Noord-Limburg 6 schapen doodgebeten. Een zevende exemplaar is vermist. Mogelijk is die meegedreven in de nabijgelegen rivier de Dommel. De vondst van de dode schapen in Pelt gebeurde zaterdagochtend. "Wellicht het werk van een of meerdere wolven. Ik wil nogmaals alle veehouders oproepen om preventieve maatregelen te nemen," zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

Leestijd : 1 min

"Na twee jaren aanwezigheid van wolven in Limburg moeten veehouders, en in het bijzonder schapenhouders, denken in termen van "hoe hou ik mijn dieren binnen en de wolven buiten". Het is bijvoorbeeld niet omdat schapen niet over een sloot of beek durven, dat je aan die zijde van een weiland de omheining kunt weglaten. Onze wolven hebben al vaak de Elbe, de Rijn en de Maas overgezwommen. Dan zal de Dommel ook geen barrière zijn. Alleen schrikdraad houdt ze tegen," aldus Jan Loos.

Loos van Welkom Wolf doet nogmaals een oproep dat alle schapenhouders snel hun schrikdraadrasters verbeteren of nieuwe plaatsen. "We moeten immers absoluut voorkomen dat wolven zich op vee gaan oriënteren. Dat is een collectieve verantwoordelijkheid van alle schapenhouders. Zolang enkelingen het niet doen, blijft de wolf schapen pakken en zal hij schapen niet associëren met een elektrische schok, terwijl dat net de bedoeling moet zijn," zegt Loos.

Belga

Lees ook in Schapen

Hoe bereid je de aflamperiode goed voor ?

Schapen Op sommige bedrijven zijn de eerste lammeren al geboren, maar voor de meeste bedrijven vinden de geboorten plaats tussen half februari en april. De geboorteperiode is de meest delicate, maar ook de belangrijkste periode voor een schapenbedrijf. Het aantal lammeren is bepalend voor de rendabiliteit, maar het moeten wel levende en finaal verkoopbare lammeren zijn.
Meer artikelen bekijken