Startpagina Actueel

Herman Diricks blijft de topman van het Federaal Voedselagentschap (FAVV)

Herman Diricks blijft gedelegeerd bestuurder van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Op voorstel van minister van Landbouw Denis Ducarme heeft de ministerraad zijn mandaat voor zes jaar vernieuwd. Twee jaar geleden kwam hij nog uitgebreid in het nieuws over de aanpak van het schandaal rond vleesbedrijf Veviba.

Leestijd : 2 min

Diricks kwam zes jaar geleden aan het hoofd van het FAVV, als opvolger van Gil Houins, die toen met pensioen ging. Hij werkt sinds juli 2002 voor het Voedselagentschap. De voorbije jaren kwamen hij en het FAVV meerdere keren in het nieuws, onder andere in de fipronilcrisis en het schandaal rond het vleesbedrijf Veviba.

Vertrouweling van Piet Vanthemsche

West-Vlaming Herman Diricks was vele jaren de rechterhand van Piet Vanthemsche, die in de huidige coronacrisis co-voorzitter is van de Economic Risk Management Group. In de jaren 80 ging Herman Dirickx op het ministerie van Landbouw werken. Daar ontmoette hij onder meer Piet Vanthemsche.

Verontwaardigd over de politieke spelletjes die in de nasleep van de dioxinecrisis werden gespeeld, stapten zowel Vanthemsche als Dirickx in 2000 bij het ministerie van Landbouw op. Ze richtten samen een adviesbedrijf op, dat zich specialiseerde in landbouwaangelegenheden.

Termijn voor 6 jaar verlengd

Toen Piet Vanthemsche in 2002 de nieuwe topman van het FAVV werd, verhuisde Herman Dirickx mee naar het FAVV, waar hij onder andere directeur-generaal controlebeleid werd. In 2007 vertrok Piet Vanthemsche naar Boerenbond. Diricks bleef bij het FAVV en werd in 2014 voor een eerste termijn van 6 jaar gedelegeerd bestuurder van FAVV. Die termijn wordt nu weer met 6 jaar verlengd.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken