Startpagina Actueel

Commissie landbouw in Vlaams parlement vraagt opening van alle tuincentra

De commissie Landbouw in het Vlaams parlement kwam woensdagmorgen op afstand (via internet) bijeen. Gezien de grote coronacrisis zwaar inhakt op onder andere de sierteelt vraagt de commissie dat alle tuincentra weer open zouden gaan. Vandaag mogen enkel die tuincentra open zijn die ook (dieren)voeding verkopen.

Leestijd : 1 min

De Belgische Tuincentra Vereniging (BTV), die een driehonderdtal tuin- en plantencentra vertegenwoordigt, wil dat de overheid de sluitingsplicht in de sector van tuincentra zo snel mogelijk herbekijkt. De organisatie klaagt ook aan dat winkels die (dieren)voeding (onder andere Aveve) verkopen, wel nog bloemen en planten mogen verkopen, en spreekt van “discriminatie”.

Het onderwerp werd woensdagmorgen in de commisisie Landbouw (op afstand) uitvoerig besproken. Iedereen is het erover eens dat - met het in acht nemen van alle voorzorgsmaatregelen - alle tuincentra weer zouden open mogen.

Voorzitter Bart Dochy (CD&V) stelde voor om een brief aan de federale overheid te richten met de vraag voor openstelling van alle tuincentra, vanaf zaterdag 11 april. Vraag is of de Veiligheidsraad daarop zal ingaan. Vanuit de commissie Landbouw vertrekt alvast een brief. Normaal volgt vrijdag een beslissing.

LV

Lees ook in Actueel

Jury selecteert 24 projecten VLIF toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf

Actueel Van 1 november 2023 tot 31 januari 2024 konden landbouwers voor de eerste keer voor de nieuwe VLIF-subsidie ‘Opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf’ een aanvraag indienen. Vierentwintig projecten werden door de jury geselecteerd, waaronder een project om geuze te brouwen met zelfgekweekte ingrediënten en een vorm van landschapsbeheer met oude schapenrassen waarbij de eigen wol wordt verkocht.
Meer artikelen bekijken