Startpagina Varkens

Streptococcus suis is een complexe en moeilijk te bestrijden bacterie met zoönotisch belang

Streptococcus suis – de belangrijkste streptokok bij het varken – veroorzaakt wereldwijd problemen in de varkenshouderij. Daarenboven is S. suis een zoönose, wat betekent dat ze kan overgaan van dier op mens. Veel bedrijven zijn endemisch besmet en bovendien blijkt de bestrijding moeilijk.

S treptococcus suis werd ontdekt in Nederland in 1951. Er zijn reeds 35 verschillende serotypes, allen geïsoleerd uit zieke dieren, bekend. Binnen elk serotype kunnen ook verschillende stammen voorkomen die verschillen in virulentie.

Serotypes 1-9 worden het vaakst teruggevonden bij zieke dieren. Serotype 2 zorgt vooral voor problemen in Europa en Azië, met uitzondering van Nederland, Spanje en Duitsland, waar vooral serotype 9 gevonden wordt. In Noord-Amerika en Canada...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken