Startpagina Melkvee

1 juni: Wereldmelkdag

Morgen is het Wereldmelkdag, en dat voor de 17de keer. In Brussel zal Manneken Pis de hele dag melk plassen. Dat initiatief gaat uit van Dierenartsen Zonder Grenzen. Verder lanceren vijf landen gelijktijdig een eigen promovideo: 24 uur uit het leven van iemand die gek is op melk.

Leestijd : 2 min

Sinds 2001 organiseert de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, FAO, jaarlijks de Wereldmelkdag. Daarbij is er wereldwijd extra aandacht voor melkproducten. Bij ons drinken mensen in feite te weinig melk, terwijl in Afrika de melkproductie voor problemen staat.

Melkplasser

Op woensdag 1 juni plast Manneken Pis de hele dag melk, uitgedost als Afrikaanse veehouder. Met deze actie op Wereldmelkdag wil de Belgische ngo Dierenartsen Zonder Grenzen de aandacht vestigen op Afrika, waar melk essentieel is als voedsel en inkomstenbron. Meer dan een miljard mensen in ontwikkelingslanden leeft van de veeteelt. De dieren zorgen voor melk, maar ook voor inkomsten en mest.

Een Afrikaanse koe geeft in het beste geval 2 tot 3 liter melk per dag. Dit komt door een tekort aan water, grasland, voer en dierengezondheidszorg op het platteland. Door de gezondheid van de kuddes te verbeteren en de lokale melkketen te ondersteunen in Afrika, strijdt Dierenartsen Zonder Grenzen tegen honger en armoede. Van 9u tot 14u geeft de ngo voor het beeldje uitleg aan geïnteresseerden, en Fairebel laat voorbijgangers proeven van Belgische melk.

Melkmoment

In ons land haalt bijna niemand de aanbevelingen voor melk. Vigez, het Vlaams instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie, raadt aan om minstens 450 ml melk per dag te consumeren, of zo’n drie tot vier glazen. Om de Belgische consumptie van melk op te krikken werkte Vlam(Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) samen met vijf landen - Ierland, Noord-Ierland, Denemarken, Frankrijk en België - om een bijzondere promotiecampagne op poten te zetten.

Melkmoment

De melkcampagne ‘Wat is jouw melkmoment?’ wil aantonen dat melk meer is dan een wolkje in de koffie. Via de website www.milk-moments.com kun je zien wat de hoofdpersonages aan het doen én drinken zijn op elk moment. Verder is een tv-spot met inspirerende melkmomenten te zien op de Vlaamse tv-schermen. Ook zes foodbloggers gaan aan de slag met melk. Zij schrijven over hun favoriete melkmoment en dagen hun volgers uit met een creatief recept met melk. Op de Facebookpagina ‘Melkmoment’ kan je blijvend recepten en inspiratie in verband met melk terugvinden.

D.C.

Lees ook in Melkvee

Zonne- en windenergie combineren voor een gelijkmatigere voorziening

Agribex Een landbouwbedrijf kan niet zelfvoorzienend genoeg zijn. Leen Mertens en haar vader kozen er 3 jaar geleden bewust voor om extra zonnepanelen te leggen, en om dit te combineren met een windmolen en batterijen voor opslag. “Zo kunnen we het maximum uit ons bedrijf halen”, vertelt Leen.
Meer artikelen bekijken