Startpagina Mechanisatie

Een op 3 landbouwers ervaart met tractor wekelijks gevaarlijke situatie met fietsers

Tijdens het rijden met de tractor op veldwegen wordt 36% van de landbouwers wekelijks geconfronteerd met een gevaarlijke situatie waarbij een of meerdere fietsers betrokken is. 13% zegt dit zelfs dagelijks mee te maken. Dat blijkt uit een bevraging door de Boerenbond bij 626 land- en tuinbouwers. De resultaten staan te lezen in het tijdschrift Boer&Tuinder.

Leestijd : 2 min

De meeste gevaarlijke situaties ontstaan volgens de ondervraagde landbouwers omdat er op de veldweg onvoldoende ruimte is voor het landbouwvoertuig en de fietsers niet aan de kant gaan. Te smalle wegen, waardoor het voertuig niet kan uitwijken voor andere weggebruikers, staat op plaats 2 van de meest vermelde oorzaken. Daarna komen onverwachte manoeuvres van fietsers en het feit dat ze de breedte van het landbouwvoertuig verkeerd inschatten.

"De landbouwers vinden dat fietsers de verkeersregels op het platteland niet altijd naleven en dat dit de nodige ergernissen met zich meebrengt. Daarnaast wijzen ze op de beperkte breedte van heel wat landbouwwegen in combinatie met brede landbouwvoertuigingen. Het wederzijds onbegrip zou kunnen te wijten zijn aan gebrek aan kennis over elkaars activiteiten. Heel wat fietsers kennen landbouwwerktuigen niet uit hun naaste omgeving en worden plots van erg dichtbij geconfronteerd met een snel en breed voertuig. Omgekeerd is het voor landbouwers soms moeilijk om geduldig om te gaan met zwakke weggebruikers die landbouwwegen recreatief gebruiken", aldus de Boerenbond.

In het artikel wijst Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde op het feit dat veldwegen steeds meer verhard worden en om die reden ook steeds meer al fietsend bereden worden zowel in de recreatieve sfeer als in het woon-werkverkeer. Hij roept op tot meer wederzijds begrip en wijst erop dat bij een confrontatie van weggebruikers op een veldweg vertragen steeds een must is en bovendien wettelijk verplicht. "Afhankelijk van de situatie kunnen landbouwvoertuigen best even stoppen om fietsers en voetgangers veilig te laten passeren. Oogcontact maken en een vriendelijk gebaar kunnen wonderen doen", aldus De Dobbeleer, die oproept tot meer "zen op de tractor".

Belga

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken