Startpagina Vleesvee

Opnieuw export rundersperma naar China mogelijk

Naar aanleiding van een Chinees bezoek dat plaatsvond van 10 tot 14 januari jongstleden en dankzij de veelvuldige bilaterale contacten tussen de Belgische en de Chinese autoriteiten, zal het Chinees embargo voor rundersperma dat toegepast werd sinds de doorbraak van het Schmallenberg-virus in 2011 in de komende maanden opgeheven worden.

Leestijd : 1 min

Er werd recent in Hertoginnedal immers een Memorandum of understanding (MoU) tussen China en België ondertekend. De volgende etappe in toepassing van deze MoU zal een Chinees inspectiebezoek zijn aan de inseminatiecentra in de loop van de komende maanden. Als dit positief is, zal het embargo effectief opgeheven worden.

Andere lidstaten hadden de opheffing van het embargo al verkregen. Dat is nu ook het geval voor België. Minister Borsus liet weten blij te zijn met deze nieuwe opportuniteit voor Belgische bedrijven die actief zijn in de export van inseminatierietjes.

Rundvleesexport

Daarnaast werkt België momenteel aan de finalisatie van het exportdossier rundvlees. Ons Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen staat in nauw contact met het Chinees Ministerie van Landbouw om te voldoen aan de voorwaarden voor deze toegang tot de Chinese markt. Eerste minister Charles Michel heeft dit cruciale dossier voor onze veehouders ook aangesneden ter gelegenheid van zijn ontmoeting vandaag met zijn Chinese ambtgenoot.

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken