Startpagina Economie

Sinds corona 15% meer zuivel verkocht

De Belgische consument kocht de afgelopen 3 maanden 15% meer melk en zuivelproducten dan voor de coronacrisis. Dat meldt de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). De toename heeft volgens de organisatie niet alleen met hamsteren te maken, maar duidt volgens haar ook op de plaats die de verbruiker toekent aan melk en zuivelproducten in een gezond voedingspatroon en dit in moeilijke tijden.

Leestijd : 2 min

BCZ noemt het cijfer in een toelichting bij de jaarcijfers over 2019. De Belgische zuivelsector heeft volgens de jarcijfers in 2019 4,9 miljard euro omzet geboekt, 8% minder dan een jaar eerder. De omzet daalde vooral omdat minder melk werd ingevoerd voor verwerking in ons land. De handelsbalans was 90 miljoen euro positief. Dat laatste betekent dus dat de sector netto bijdraagt aan de economie. Circa 15% van de omzet werd gerealiseerd met export naar gebieden buiten Europa.

De veehouderij wordt af en toe belaagd door criticasters. Ten onrechte, benadrukt BCZ. België is in Europa door zijn gematigd klimaat en de aanwezigheid van veel permanent grasland één van de landen die zeer geschikt zijn voor de melkproductie. De organisatie vindt het de logica zelve dat binnen de eengemaakte markt van de EU ons land melk en zuivelproducten produceert voor buurlanden en andere lidstaten van de EU. Het economische belang van de zuivelsector neemt nog altijd toe. In 2019 werd 50% meer geïnvesteerd door de industrie. De tewerkstelling in de zuivelindustrie nam voor het vierde jaar toe met 2%.

BCZ Kerncijfers 2019

Coronacrisis

De coronacrisis rijdt de ontwikkeling van de sector enigszins in de wielen. De coronacrisis maakte dat de horeca werden gesloten en meer zuivel via de supermarkten werd verkocht. In bepaalde weken moest - met minder personeel dan gewoon - tot 50% meer consumptiemelk geproduceerd worden terwijl het in standhouden van de logistieke keten onder de Corona-beperkingen een immense uitdaging was. De zuivelindustrie heeft volgens BCZ bewezen over voldoende veerkracht te beschikken en de Corona-test met glans doorstaan.

“Ik ben fier op onze melkverwerkers, die in moeilijke tijden, met creativiteit, flexibiliteit en extra inzet de bevoorrading van de winkels met melk en zuivelproducten hebben kunnen garanderen.”, aldus Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van BCZ. De verkoopcijfers bewijzen volgens hem dat zuivel blijft onmiskenbaar deel uitmaken van de eetcultuur en past volgens hem binnen een gezond en duurzaam voedingspatroon.

BCZ Tabel Kerncijfers 2019

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken