Startpagina Schapen

Boerenbond vraagt overheid maatregelen te nemen omtrent wolf

Uit DNA-onderzoek bleek dat de koe in Berlaar wel degelijk aangevallen werd door de wolf. Daarom vraagt Boerenbond aan de overheid dat er maatregelen worden genomen om het samenleven van de wolf met andere dieren en mensen mogelijk te maken. “Ook onze landbouwdieren verdienen bescherming”, aldus voorzitter Sonja De Becker.

Leestijd : 2 min

Overnight DNA-onderzoek bevestigde dat de aanval op de koe in Berlaar wel degelijk van een wolf kwam. Dit wrede dierenleed leidt tot afgrijzen en ongerustheid bij onze schapen- en veehouders. Zij worden geacht dag en nacht in de weer te zijn met het welzijn van hun dieren. De recente voorvallen en beelden botsen met deze passie. Boerenbond is geschokt door de recente beelden van de dode en verminkte koe in Berlaar en gedode schapen in Duffel.

Zwervende en verblijvende wolven zijn in Vlaanderen en bij uitbreiding in België geen uitzondering meer. Via het sporenonderzoek uitgevoerd door het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) werd intussen bevestigd dat bij de dode koe in Berlaar een wolf in het spel was. INBO bevestigde al voor afronding van het onderzoek dat de koe het slachtoffer werd van de ‘wolf van Duffel’, die een aantal weken geleden blijkbaar ook al in Gelderland bij Culemborg, Nederland, 14 schapen had doodgebeten.

Maatregelen door de overheid

“Nu ook definitief blijkt dat de wolf dit nieuwe dierenleed heeft veroorzaakt, moeten er door de overheid – in overleg met het wolvenplatform - dringend maatregelen worden genomen die het samenleven van de wolf met andere dieren en mensen in het dichtbevolkt Vlaanderen mogelijk maakt”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “De wolf wordt dan wel beschermd via Europese regelgeving, maar ook onze landbouwdieren verdienen bescherming. Het volstaat daarbij niet om veehouders te adviseren hun dieren ’s nachts binnen te houden, hetgeen niet alleen niet steeds praktisch haalbaar en ook absoluut niet duurzaam is. Dit zorgt tegelijk ook voor extra kosten en werk die niet vergoed worden.” Verder is het totaal onrealistisch te verwachten dat elke weide in Vlaanderen wolf-proof wordt omheind. Boerenbond ijvert ervoor en zal ervoor blijven ijveren dat lasten niet eenzijdig bij veehouders, zowel particulieren als professionelen, worden gelegd.

Boerenbond

Lees ook in Schapen

Mooie Belgische finale van de Ovinpiades 2023

Agribex Wat in 2019 begon met een voorzichtige toenadering vanuit de Waalse schapensector naar Vlaanderen, groeide uit tot een volwaardige wedstrijd voor jonge schapenherders met een Belgische finale op Agribex in Brussel.
Meer artikelen bekijken