Nogmaals oproep om Mercosurakkoord te verwerpen
De Belgische ‘Stop EU-Mercosur’-coalitie roept de Belgische regering en parlementairen op om het handelsakkoord tussen de EU en de Mercosurlanden (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) te verwerpen, want de essentiële beginselen inzake duurzame ontwikkeling en respect voor de mensenrechten en sociale rechten worden er niet door bevorderd.

Tot de coalitie behoren 14 organisaties, onder andere de noord-zuidbeweging 11.11.11, de vakbonden ABVV en ACV en de organisaties Boerenforum, Broederlijk delen, FMB (Flemish MilkBoard), Fédération unie de groupements d'éleveurs et d'agriculteurs (Fugea), Greenpeace, Oxfam en Wervel.
De Covid-19-crisis heeft volgens de noord-zuidbeweging 11.11.11 en een dozijn vakbonds-, landbouw- en milieuorganisaties de kwetsbaarheid van het sterk verweven mondiale economische systeem aan het licht gebracht. “Het gebrek aan maskers en beschermingsmiddelen voor de gezondheidswerkers en de haast bij de lokale producenten hebben aangetoond dat liberalisering ten koste van alles niet de oplossing is”, heet het vrijdag in een persbericht.
Ondanks de bedenkingen die door verschillende Europese parlementen en staten zijn geuit, staat de sluiting van de bilaterale overeenkomst nog steeds op de agenda. “Het dominante agro-industriële model in de Mercosurlanden is gebaseerd landroof door een minderheid van grootgrondbezitters en op het massale gebruik van pesticiden en GGO's (genetisch gemodificeerde organismen) en van antibiotica en groeihormonen in de veehouderij”, zegt de Belgische coalitie 'Stop EU- Mercosur'. “De inhoud van de overeenkomst zal de familiale landbouw aan beide zijden van de Atlantische Oceaan marginaliseren ten gunste van de agro-industrie en zal ook de Europese voedselzekerheid bedreigen.”
Volgens Fugea leidt dit type overeenkomst tot concurrentie tussen onze landbouw en productie die niet voldoet aan de strenge normen die aan Europese boeren worden opgelegd. Oneerlijke concurrentie die zich onvermijdelijk zal vertalen in neerwaartse druk op reeds te lage prijzen (vooral in de rundvleessector).
80 % van de ontbossing in de Mercosur, die zowel het Amazonewoud, als de Cerrado en de Chaco, treft is te wijten aan landbouw- en veeteeltactiviteiten en draagt in belangrijke mate bij tot de toename van de CO2-uitstoot. Deze versterken op hun beurt het fenomeen van de opwarming van de aarde. Het Internationaal Verbond van Vakverenigingen (IVV) heeft daarnaast Brazilië toegevoegd aan de lijst van de 10 slechtste landen ter wereld op het gebied van de eerbiediging van de arbeidsrechten.
De overeenkomst tussen de EU en de Mercosur creëert geen kader voor de bestraffing van schendingen van rechten. “De naleving van de sociale en milieuafspraken moet even bindend zijn als de andere clausules van de handelsovereenkomst”, zegt Els Hertogen van 11.11.11. “Overtredingen van deze afspraken moeten krachtiger worden aangepakt dan met aanbevelingen of een expertenverslag.”