Startpagina Melkvee

Positieve melkmarkt, met enkele wolken aan de horizon

Melkophaling in de EU naar beneden, prijs naar omhoog, consumptie en export positief: de vooruitzichten waren positief op de Europese zuivelmarkt. In de komende maanden zouden echter enkele negatieve elementen kunnen wegen op de sector.

Leestijd : 2 min

Ook al zijn de meeste indicatoren positief voor de sector, toch blijft de evolutie op korte- en middellange termijn onzeker. Volgens de gegevens die gepresenteerd werden op 23 mei, ter gelegenheid van het samenkomen van het Europees observatorium voor de melkmarkt, is de totale melkophaling in de EU verminderd met 2,3 % voor het eerste trimester van 2017. Concreet gaat het om 900.000 ton minder.

De volumedaling in maart was vooral sterk in Duitsland (-4 % in vergelijking met maart 2016), Frankrijk (-4,2 %), het Verenigd Koningrijk (-3,2 %), Italië (-1,3 %) en in Denemarken (-3,9 %). Maar in bepaalde belangrijke producerende landen stijgt de productie opnieuw: +1,1 % in Ierland en +3,5 % in Polen.

De gemiddelde melkprijzen aan de boer in de Unie hebben 33,1 cent per kg bereikt in maart. Dat is zowat het gemiddelde van de de laatste vijf jaar, maar 17 % boven maart 2016. De eerste schattingen voor de maand april tonen een lichte daling naar 33 cent/kg.

De prijs van boter heeft een nieuw record bereikt: 45 €/100 kg, wat de ongeziene kloof tussen de vet- en eiwitfractie zelfs nog wat groter maakt.

Evenwicht

Onder de positieve punten, naast de daling van de Europese melkproductie, zit ook de daling van de productie in Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. Ook de groei van de vraag in de EU voor kaas, boter en vollemelkpoeder hebben een positieve invloed, net zoals de hogere boterprijzen en de voorspoedige export.

Maar er is ook een negatieve insteek mogelijk. Zo is de Europese melkveestapel nog altijd zeer groot met een voorziene groei van 0,6 % voor 2017. Er is de stijging van de Amerikaanse productie, de hernomen productie in Nieuw-Zeeland en het poeder dat Europa in interventie nam in de voorbije crisis.

Wat doet het weer?

De weersomstandigheden van de komende weken zullen essentieel blijken voor de kwaliteit en de kwantiteit van het ruwvoer. Dat zal een een belangrijke rol spelen in de melkproductie en het marktevenwicht.

Maar over het algemeen is het gevoel in de markt eerder positief, gezien de sterke groei in de EU en de derde landen, aldus het observatorium in zijn conclusies. Met de huidige wisselkoersen zijn de zuivelproducten uit de Unie over het algemeen ook concurrentiëler dan Oceanië, maar minder dan de VS.

Lees ook in Melkvee

Zuivelmarkt tot 6 juni: Zuivelprijzen gestegen op de GDT

Melkvee Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 6 juni met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Op de Global Dairy Trade (GDT)-veiling gingen de zuivelprijzen al voor de derde keer op rij omhoog. Het resulteert onder meer in hogere poederprijzen.
Meer artikelen bekijken