Startpagina Actueel

Opvallende borden met slogans in Wingene promoten de land- en tuinbouw

De coronacrisis heeft een zware impact op de landbouw. “Ze verdienen het meer dan ooit om in de schijnwerpers te staan”, zegt schepen Hedwig Kerckhove. En dus verschijnen een 80-tal borden in het Wingense landschap met opvallende slogans. “We willen het gezond bewustzijn voor landbouw aanwakkeren en burgers bewust maken van hun consumptiegedrag.”

Leestijd : 2 min

De kans is reëel dat de land- en tuinbouwsector na de coronacrisis trager zal herstellen dan andere sectoren. De afzetmarkt voor opgebouwde voorraden is vaak zoek, handel en export moeten opnieuw hun weg vinden en markten moeten nieuw leven ingeblazen worden.

Bewustwording vergroten

Daardoor kunnen prijseffecten nog lange tijd na afloop van de crisis voelbaar zijn. “Alle duwtjes in de rug zijn welkom voor onze land- en tuinbouwers. Aan de hand van een 80-tal borden die verspreid in het landschap staan, lanceren we opvallende slogans die passanten aanspreken op hun consumptiegedrag”, vertelt Hedwig Kerckhove (CD&V), landbouwschepen in het West-Vlaamse Wingene.

Slogans zoals ‘Hier groeien jouw frietjes’ of ‘Hier groeit het ontbijt van de koe’ spreken een breed publiek aan. “We willen consumenten ervan bewust maken dat ons dagelijks voedsel niet zomaar uit de lucht valt, maar altijd eerst ergens groeit en bloeit. Voedsel is belangrijk, dus landbouw is belangrijk.”

Veel bekijks

De campagne wordt afgestemd op de actie ‘Toerist in ons dorp’ en ‘Ik zomer West-Vlaams’, waardoor vele fietsers en wandelaars tijdens de zomer de borden zullen passeren. “We willen onze landelijke troeven volop uitspelen en de landbouw promoten aan de hand van deze campagne die gericht is op bewustwording”, aldus schepen Hedwig Kerckhove.

Het eerste bord wordt geplaatst bij gemeenteraadslid en actieve landbouwer-leghennenhouder Stefaan Verhelle van ‘t Munckenei. Samen met Petra Verhaeghe, lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst, was hij een van de drijvende krachten achter deze campagne.

Promoborden aanvragen

De promotiecampagne is een samenwerking met de Provinciale Landbouwkamer. Zij nemen de kosten van het ontwerp op zich, de gemeente staat in voor de druk van de borden en de aankoop van de bevestigingspalen. Schepen Hedwig Kerckhove: “In totaal hebben we zeven verschillende sloganborden beschikbaar. De slogans hebben allemaal betrekking op veeteelt of akker- en tuinbouwteelten.

Landelijke Gilden Wingene en Zwevezele helpen ons met de zoektocht naar passende locaties. Landbouwers die een bord op een veilige locatie voor de duur van de teelt wensen te plaatsen, kunnen zich nog altijd melden.” Meer info is te vinden op www.wingene.be/landbouwcampagne.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken