Startpagina Groenten

BelOrta neemt duurzame kistenwasserij in gebruik

De Belgische groenten- en fruitcoöperatie BelOrta nam op 20 juli op haar site in Sint-Katelijne-Waver een nieuwe kistenwasserij in gebruik. De nieuwe wasserij kan per uur zo’n 12.000 nieuwe groene klapkisten wassen. De nieuwe wasstraat werkt duurzamer dankzij een verlaagd watergebruik en een verminderde temperatuur die de CO2-uitstoot flink verlaagd.

Leestijd : 2 min

BelOrta werkt daarvoor samen met Euro Pool System, dat zorgt voor gestandardiseerde kisten in heel Europa. Met herbruikbare en recycleerbare kratten hebben zij de standaard gezet voor het verpakken, vervoeren en uitstallen van voedingswaren, de bekende blauwe kratten. Dit najaar wordt overgeschakeld op groene klapkisten die de starre blauwe kisten vervangen.

Nieuwe kisten vergen nieuwe kistenwasserij

Door het gebruik van dichtklapbare kisten kan het transport van lege verpakkingen gevoelig verminderd worden. Eén vrachtwagen klapkisten vervangt 5,4 vrachtwagens starre kisten, waardoor jaarlijks 1.080 ton CO2-uitstoot wordt vermeden.

In de kistenwasserij worden plastic kisten gewassen om ze klaar te maken voor hergebruik. Op deze wijze garandeert het bedrijf dat al de groenten en fruit verpakt worden in netjes gewassen herbruikbare kisten. De nieuwe kisten vergden echter een nieuwe wasserij.

De nieuwe wasstraat vereist geen enkele manuele handeling en verbruikt 15 tot 20 % minder water dan de oude, een besparing van 50.000 m3 per jaar. Ook bestaat 20 % van het gebruikte water uit regenwater. Doordat op 45 °C gewassen wordt en niet meer op 60 °C, wordt bovendien jaarlijks zo'n 8.060 ton CO2-uitstoot gereduceerd.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zette voorbije maandag met een druk op de knop officieel de band van de wasstraat in beweging. Demir reageerde enthousiast op de verduurzaming van de wasserij. “BelOrta neemt hier resoluut het voortouw en voert in de praktijk uit waar ik in Vlaanderen met het beleid naartoe wil in de strijd tegen de klimaatverandering en de droogteproblematiek.”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reageerde enthousiast op de verduurzaming van de wasserij.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reageerde enthousiast op de verduurzaming van de wasserij. - Foto: BelOrta

De nieuwe wasserij kost 6 miljoen euro en kan op jaarbasis zo'n 65 miljoen klapkisten wassen.

Duurzaam verpakkingsbeleid

BelOrta lichtte tijdens het persmoment ook zijn verpakkingsbeleid toe.

Het assortiment van BelOrta verpakkingen omvat immers veel meer dan enkel EPS-kisten. Ook op het vlak van de andere klein- én omverpakkingen staat voor de coöperatie duurzaam denken centraal. Als pionier in verpakkingsinnovatie introduceerde het bedrijf de afgelopen jaren een uitgebreid gamma aan nieuwe verpakkingen voor fruit: karton topseal punnets, karton sleeves voor hardfruit, aardbei- en bessenpunnets van 100% gerecycleerde PET-grondstoffen. BelOrta zet ook zijn schouders onder een project rond bio-composteerbare fruitstickers.

Ook voor groenten werden nieuwe verpakkingen op de markt gebracht: kartonschaaltjes en mandjes voor onder meer tomaten, asperges en witloof, een nieuwe snacklijn (Happy Snacking) in karton shakers en emmers. Recent nog werd geïnvesteerd in een nieuw verpakkingstype, de zogenaamde banderol, waarbij plastic verpakkingen vervangen worden door papier.

Belga/Anne Vandenbosch

Lees ook in Groenten

Vergelijking tussen zaai-, winter- en plantuien

Groenten De uienteelt groeit aan belang in België. Tijdens de studienamiddag ‘Uien telen in een veranderend klimaat’ van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (ALZ) en Proefcentrum Groenteteelt (PCG) deden verschillende presentaties het verschil tussen zaai-, winter- en plantuien uit de doeken, zodat landbouwers een geïnformeerde keuze kunnen maken, met de steeds extremere weersomstandigheden in het achterhoofd.
Meer artikelen bekijken