Startpagina Akkerbouw

Slechts beperkte bemesting met effluent na oogst van hoofdteelt mogelijk

Om stikstofverliezen te beperken en de waterkwaliteit te verbeteren, werden in MAP 6 de regels voor het bemesten na de oogst van de hoofdteelt aangepast. De beperktere mogelijkheden voor bemesting na de oogst van de hoofdteelt, gelden ook voor effluent met lage stikstofinhoud dat mag opgebracht worden na 31 augustus.

Na de oogst van de hoofdteelt mag niet meer bemest worden met meststoffen van type 3 (waaronder effluent), behalve in deze 3 gevallen:

• Er wordt ten laatste 31 juli een nateelt ingezaaid.

• Er wordt ten laatste 31 augustus een specifieke teelt ingezaaid.

• Het gaat om een niet-nitraatgevoelige hoofdteelt en ten laatste 15 september wordt een vanggewas ingezaaid. Om als vanggewas beschouwd te kunnen worden, moet het vanggewas voldoen aan de aanhoudperiode....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Landbouwers telen in 2025 opnieuw meer granen

Akkerbouw Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij heeft op basis van de verzamelaanvraag 2025 een eerste voorlopige analyse gemaakt van de aangegeven arealen van de hoofdteelten. Uit deze eerste analyse blijkt dat Vlaamse landbouwers dit jaar 12% meer granen telen dan vorig jaar. Het areaal granen herstelt zich daarmee na een erg slecht jaar 2024, toen de aanhoudende regen en de zompige akkers inzaaien onmogelijk maakte. Verder stijgt het areaal aardappelen in 2025 met 7%. De arealen groenten en fruit laten een status quo optekenen. De ecoregelingen blijken ook in 2025 een groot succes te zijn.
Meer artikelen bekijken