Schapen in beslag genomen wegens illegaal slachten

De voorbije dagen werden enkele illegale schapenslachterijen stilgelegd.
De voorbije dagen werden enkele illegale schapenslachterijen stilgelegd. - Foto: Vers-inspiratie

De lokale politie van de zone Brussel Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst) heeft vrijdag bij 3 interventies in totaal een tiental schapen in beslag genomen wegens illegaal slachten. De tussenkomsten van de politie vonden plaats naar aanleiding van het Offerfeest. Dat meldt het dierenasiel Help Animals, dat om de bijstand van de politie had gevraagd.

Na een klacht van een van de omwonenden, voerde de politie een interventie uit in de tuin van een woning in Anderlecht. Daar werden 3 schapen aangetroffen. Eén van de dieren was al omgebracht, de 2 andere schapen leefden nog. Er werden ook verschillende schapen aangetroffen in de kelder van een woning vlak bij het station Brusel-Zuid. Ook hier was een van de schapen al geslacht.

Bij een controle in de buurt van een boerderij in Anderlecht werden ook schapen ontdekt in een bestelwagen met afgedekte vensters. De dieren waren bestemd voor de slacht. De in beslag genomen schapen werden toevertrouwd aan de dierenasielen Help Animals en Rêve d'Aby.

Illegale slachterijen

Op 31 juli, ontdekte de brandweer per toeval ook een illegale schapenslachterij in een woning in Bressoux, in de provincie Luik. De brandweer werd naar een woning geroepen vanwege een gaslek. Daar aangekomen ontdekten ze een illegale schapenslachterij. In de kelder van de woning werd een tiental schapen aangetroffen. Het gaslek werd trouwens veroorzaakt door een schaap dat een gasteller had geraakt tijdens een schermutseling, zo blijkt.

De politie, de lokale gasmaatschappij, een vertegenwoordiging van het federale voedselagentschap FAVV en een dierenarts kwamen ter plaatse. Volgens de Luikse politie hadden de lokale autoriteiten privévergunningen afgeleverd naar aanleiding van het islamitische offerfeest, Aïd El-Kébir, opdat de moslims thuis dieren konden slachten. De voorwaarde was wel dat de dieren eerst verdoofd werden, maar dat werd in dit geval niet gerespecteerd, zegt de politie. Er wordt een onderzoek ingesteld.

De Gazet van Antwerpen meldde ook dat de politie regio Turnhout en het Federaal Agentschap van de Voedselveiligheid (FAVV) vrijdag 2 illegale slachtingen stillegde. Die vonden plaats in het centrum van Turnhout en op de Lichtaartsesteenweg in Poederlee (Lille).

Belga

Meest recent

Meest recent