Startpagina Mechanisatie

New Holland introduceert CH maaidorserserie

New Holland maakt deze zomer bekend een nieuwe maaidorserserie aan zijn gamma toe te voegen, de CH. Deze letterafkorting staat hier voor Crossover Harvesting. Eigenlijk is dit een hybride dorssysteem dat gebruikt maakt van een gekende, conventionele dorstrommel (dwars op de rijrichting geplaatst) én van 2 rotors (in de lengterichting van de machine gemonteerd) om het resterende graan uit te dorsen. Deze techniek heeft 2 voorname pluspunten, namelijk capaciteit en veelzijdigheid.

Leestijd : 3 min

De eerste nieuwe maaidorser met voornoemde technologie is de CH7.70, een middenklasse model. Deze wordt gepositioneerd tussen middenklasse conventionele maaidorsers en de grotere rotormodellen.

Twee dorsprincipes

Doordat er 2 dorsprincipes gebruikt worden in één machine kan de chauffeur de maaidorser zo afstellen dat er een optimale graan- en strokwaliteit is. Er zijn namelijk meerdere machine-instellingen die gewijzigd kunnen worden. Tegelijk is dit ook de mogelijkheid om de dorser af te regelen volgens de heersende omstandigheden (bv. droog-nat, rijpheid, strohoeveelheid, korrelgrootte, …) en volgens verschillende gewassen.

New Holland stelt dat het nieuwe Crossover Harvesting-concept het beste van 2 werelden haalt. Dit moet zijn eigenaar toelaten efficiënter, productiever en veelzijdiger te zijn, waardoor er lagere gebruikskosten moeten zijn.

Volgens de fabrikant moet het Crossover Harvesting-concept 25% meer doorvoer van materiaal door de maaidorser en dus ook meer capaciteit mogelijk maken. Deze vergelijking wordt gemaakt ten opzichte van de conventionele trommelmaaidorsers.

Als het graan het invoerkanaal uitkomt en terecht komt in het dorssysteem, komt het eerst 2 trommels tegen. Eéntje hiervan heeft een diameter van 600 mm (de grootste in het segment) met een verstevigd, heavy-duty ontwerp. De gesegmenteerde dorskorf zorgt voor veelzijdigheid zodat snel van gewas gewisseld kan worden.

Overzicht van dors- afscheidings- en reinigingsorganen.
Overzicht van dors- afscheidings- en reinigingsorganen. - Foto: NH

Ruime afstelmogelijkheden

De trommelsnelheid wordt vanuit de cabine geregeld door een nieuwe heavy-duty hydraulische trommelvariator, zodat de bestuurder er eenvoudig voor kan zorgen dat de snelheid perfect is afgestemd op de gewas- en veldomstandigheden. Het dorssysteem wordt gecombineerd met het beproefde New Holland Opti-Thresh-systeem. Dit past zich aan volgens de gewasomstandigheden en -rijpheid, door de achterkant van de dorskorf te verplaatsen, zonder dat daar enig gereedschap aan te pas komt. Wanneer de scharnierende bovenkant weg van de trommel is geplaatst, is de wrijving zachter, wat de strokwaliteit ten goede komt.

De CH7.70 combineert dit systeem met twee langsliggende rotors met een grote inhoud. Dit is het gekende Twin Rotor-concept van New Holland en vormt het tweede deel van het Crossover Harvesting-principe. Ruim 45 jaar geleden werd het Twin Rotor-concept bij New Holland voor het eerst geïntroduceerd. Dit is een efficiënt en zacht dorssysteem dat leidt tot minder gebroken graan. Het speciaal ontworpen 21” Twin Rotor-systeem met een lengte van 3,45 m biedt een zeer groot afscheidingsoppervlakte. Ook hier vereisen de systeeminstellingen minimale wijzigingen wanneer tussen gewassen wordt overgeschakeld, voor een uitstekende gewasveelzijdigheid.

De CH7.70 kan worden uitgerust met een serie Varifeed-maaiborden tot 9,15 m, inclusief een gloednieuwe Varifeed-uitvoering van 8,53 m, die specifiek is ontworpen voor deze serie.

Bij de CH maaidorser staat de letterafkorting voor Crossover Harvesting.
Bij de CH maaidorser staat de letterafkorting voor Crossover Harvesting. - Foto: NH

Uitstekende reiniging

Ook de capaciteit van het Triple-Clean reiniginssysteem van de CH7.70 is afgestemd op het hoge dors- en afscheidingsvermogen van het Crossover Harvesting-concept. De reinigingscapaciteit is met maar liefst 15% verhoogd, door toevoeging van een extra cascade (watervalsysteem) in het midden van het voorbereidingsvlak. Dankzij de kruisvijzel met dubbele spiralen, die het graan sneller naar de elevator brengt, wordt de doorvoer verhoogd en de capaciteit nog verder verbeterd.

De CH7.70 levert bovendien goede prestaties op hellingen, dankzij het gekende SmartSieve-systeem, dat automatisch compenseert voor zijwaartse hellingen tot 25%, waardoor de zeef in balans blijft voor een uniforme reiniging. Het systeem kalibreert ook de zeefwerking gebaseerd op het ventilatortoerental en de korrelgrootte, om de optimale werphoek te bepalen. Bovendien compenseert het Opti-Fan-systeem automatisch voor schommelende graansnelheden over de gehele reinigingstafel, tijdens werkzaamheden op hellingen. Heuvelopwaarts verlaagt hij het ventilatortoerental, om te voorkomen dat kostbaar graan uit de achterkant van de maaidorser verloren gaat, en heuvelafwaarts verhoogt hij het, om te voorkomen dat de reinigingstafel verstopt raakt.

De CH7.70 is uitgerust met de gekende Cursor 9-motor die 374 pk genereert. Met het HI-eSCR 2 systeem voor de behandeling van uitlaatgassen, voldoet hij aan de emissienormen van Fase V. Tot slot nog meegeven dat deze maaidorser een comfortable Harvest Suite Deluxe-cabine heeft.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Valtra brengt zesde generatie S-serie uit

Bedrijfsnieuws Onlangs onthulde het Finse tractormerk Valtra de nieuwste generatie van hun S-serie, tractoren met hoog vermogen. Na aanzienlijke investeringen in de thuisfabriek van het merk in Finland, zal de zesde generatie S-serie nu in Suolahti worden geproduceerd.
Meer artikelen bekijken