Startpagina Economie

FAVV: vlees testen op corona heeft geen zin

Het heeft geen zin vlees op corona te testen, aldus een woordvoerder van de FAVV. Er is volgens de organisatie, die zich beroept op de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geen bewijs dat corona zich via voedsel kan verspreiden. Virusonderzoeker Wim van der Poel van Wageningen UR pleit juist wel voor het testen van vlees uit met corona besmette slachterijen.

Leestijd : 3 min

Corona werd aangetroffen bij personeelsleden van een serie slachterijen in onder meer Duitsland, Nederland, Denemarken en de VS. Tönnies moest als grootste slachthuis van Europa zelfs haar belangrijkste site sluiten. Ook grootheden als Danish Crown en Vion werden getroffen. Zeer recent werd duidelijk dat Danpro, een pluimveeslachterij in Denemarken, besmettingen telt onder het personeel.

Danpo is onderdeel van Scandi Standard, dat ook vestigingen heeft in Zweden, Noorwegen en Ierland. Het gaat om de locatie in Aars op Jutland, waar jaarlijks zo'n 50 miljoen kippen worden verwerkt. Nadat nog een geval bekend werd, zitten nu 21 medewerkers in quarantaine. De productie blijft aan de gang. Door gebrek aan arbeidskrachten wordt gewerkt aan minder arbeidsintensieve producten, aldus de directie.

Even eerder al werd bij circa 74 werknemers van slachterij Westvlees corona vastgesteld. Het noopte de burgemeester van Staden, waar de slachterij is gelegen, al tot een reeks nieuwe maatregelen.

China weert ‘besmet’ vlees

China gooide eerder de deur dicht voor vlees uit ‘besmette’ slachterijen in het buitenland, al lijkt heropening van de markt voor Tönnies dichtbij. Volgens virusonderzoeker Wim van der Poel van Wageningen UR is dat mogelijk handelspolitiek, maar mogelijk ook een oprechte en deels terechte zorg. De Chinezen vonden in de miljoenenstad Shenzhen al corona op de oppervlakte van geïmporteerd kippenvlees uit Brazilië.

Expert: test ook vlees

“Het virus hoort niet op vlees te zitten en er is wel degelijk een theoretische kans dat je via dat vlees besmet raakt.” Dat zit zo: kippen kunnen weliswaar zelf geen corona krijgen en doorgeven, in de slachterij of verwerking kunnen mensen die corona hebben en het vlees aanraken het virus hier wel achterlaten. “Als je dat rauw aanpakt en je gezicht aanraakt, dan kun je een luchtweginfectie met corona krijgen.”

Is die kans groot? “Nee, de meeste mensen raken geen rauw vlees direct aan of koken het direct en wassen hun handen. Maar is de kans nul? Nee.” Van der Poel onderzoekt specifiek bedreigende virusziekten bij dieren, via voedsel overdraagbare virussen en van dieren op mensen overdraagbare virussen. “Er is veel dat we nog niet weten over corona, maar het lijkt me dat je nu risico’s daarom juist wil uitsluiten.”

Volgens Van der Poel is na de vondst van corona bij het Nederlandse Vion het vlees ook getest. Het bedrijf zelf was vrijdagmiddag niet direct bereikbaar om dit te bevestigen. “Ik denk dat dit zo hoort, en dat je vlees waarop het virus aantreft niet in circulatie moet brengen.”

FAVV ziet geen heil in testen

Een woordvoerder van het FAVV, dat slachthuizen controleert, zegt dat in België ook bij een slachterij waar onder personeel corona is gevonden, niet wordt getest. Ze beroept zich daarbij op de volgens haar wetenschappelijke consensus dat het virus niet van voedsel op personen wordt overgedragen. De kans dat het via oppervlaktes toch gebeurt, zou nihil zijn. Vlees waarop corona zou zitten, is dan ook volgens de FAVV ongevaarlijk.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken