Startpagina Varkens

Video: Klimaatbeheersing in varkensstallen

Het Departement Landbouw en Visserij lanceert, in samenwerking met de Universiteit Gent, een video over klimaatbeheersing in varkensstallen.

Leestijd : 1 min

Het klimaat in de stallen is één van de belangrijke aspecten in de bedrijfsvoering van een varkensbedrijf. Een goed stalklimaat is onontbeerlijk om tot goede bedrijfsresultaten te komen. Bovendien bepaalt het stalklimaat ook het welzijn van de dieren die er verblijven. De stalventilatie heeft als doel dergelijk klimaat te realiseren; anderzijds zal een té hoge ventilatie de uitstoot van onder andere ammoniak in het milieu, verhogen. Het is dus de kunst om voldoende te ventileren in functie van het dierenwelzijn, zonder het milieu te hypothekeren. Inzicht in ventilatiebehoeften en regeltechnieken draagt hieraan bij.

Om die reden deed het Departement Landbouw en Visserij een beroep op dr.ir. Jaak Christiaens om de basis van de klimaatbeheersing in stallen in een videopresentatie uit te leggen.

Lees ook in Varkens

Europese Commissie keurt vrijwillige uitkoopregeling Vlaamse varkenshouderijen goed

Varkens Om een globale afbouw van de varkensstapel en een reductie van de ammoniakuitstoot tegen 2030 te realiseren heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensbedrijven uitgewerkt. De Europese Commissie heeft zopas laten weten groen licht te geven voor de organisatie van een oproep, waarbij de Vlaamse varkensbedrijven met de hoogste stikstofimpact op de natuur hun varkensstallen vervroegd en vrijwillig kunnen stopzetten.
Meer artikelen bekijken