Startpagina Varkens

Video: Klimaatbeheersing in varkensstallen

Het Departement Landbouw en Visserij lanceert, in samenwerking met de Universiteit Gent, een video over klimaatbeheersing in varkensstallen.

Leestijd : 1 min

Het klimaat in de stallen is één van de belangrijke aspecten in de bedrijfsvoering van een varkensbedrijf. Een goed stalklimaat is onontbeerlijk om tot goede bedrijfsresultaten te komen. Bovendien bepaalt het stalklimaat ook het welzijn van de dieren die er verblijven. De stalventilatie heeft als doel dergelijk klimaat te realiseren; anderzijds zal een té hoge ventilatie de uitstoot van onder andere ammoniak in het milieu, verhogen. Het is dus de kunst om voldoende te ventileren in functie van het dierenwelzijn, zonder het milieu te hypothekeren. Inzicht in ventilatiebehoeften en regeltechnieken draagt hieraan bij.

Om die reden deed het Departement Landbouw en Visserij een beroep op dr.ir. Jaak Christiaens om de basis van de klimaatbeheersing in stallen in een videopresentatie uit te leggen.

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken