Startpagina Paarden

Vlaams paard: imposant met grote uithouding

Stal Talpen uit Komen is een bedrijf gespecialiseerd in trekpaarden. Met de komst van de Vlaamse hengst Northfork Duke werd in 1993 het eerste Vlaams Paard door Roger Talpe naar Europa teruggebracht. Dit is de basis van een bedrijf dat door vader en zoon Talpe met de jaren uitgebreid werd met talrijke activiteiten rond koudbloeden. Met zoon Jurgen Talpe (1980) hadden wij een gesprek.

Leestijd : 3 min

T alpe legt uit waar zijn liefde voor paarden vandaan komt. “Mijn vader is full time hoefsmid geweest en heeft heel actief verschillende disciplines in de paardensport beoefend. Tijdens zijn zoektocht naar trekpaarden met goed beenwerk en een langere levensduur kwam hij in contact met het Vlaams Paard in Amerika. Zo begon voor ons in 1993 het verhaal rond dit toch wel bijzondere ras. Ikzelf ben dagdagelijks bezig als hoefsmid en spendeer daarnaast tijd aan het beleren van paarden, hengstenhouderij, handel, organiseren van opleidingen. De grote liefde voor het ras ligt hem in zijn brede inzetbaarheid. Bij ons gaan alle eigen paarden voor de koets, worden onder het zadel gereden en zijn beleerd op het kordeel”, vertelt ons Jurgen.

Imposante paarden

Vlaamse Paarden zijn heel imposante paarden die door hun grote gestalte bij heel wat mensen indruk maken. Een heel sterk punt aan het Vlaams Paard is hun groter uithoudingvermogen dan dat van een gewoon trekpaard, hun soepele gangen en aangenaam karakter.

Op Stal Komen is er plaats voor 16 paarden. Zelf hebben ze steeds 6 à 7 eigen paarden, waaronder momenteel 2 goedgekeurde hengsten. Fokken doen ze niet veel: “Want als hengstenhouder probeer ik zoveel mogelijk voor mijn klanten te bemiddelen bij de verkoop van hun veulens en jonge paarden”, aldus Jurgen. Verder staan er altijd paarden voor de handel en om beleerd te worden.

Mooiste momenten

Jurgen: “We brachten met ons team Stal Talpe shows in binnen- en buitenland waar we bijzondere momenten beleefden. De erkenning van het stamboek in 2005 was uiteraard een hoogtepunt. Het meest recente gebeuren is de organisatie van de show ‘Passion for draft horses’, die we hier bij Stal Talpe hebben georganiseerd. Deze nocturne was een samenspel van muziek, dans en shows van de bovenste plank met trekpaarden. De hele familie heeft zich hiervoor enorm ingezet om dit tot een onvergetelijke avond te maken. Het talrijke publiek laten genieten van alle facetten van het trekpaard is een moment om niet te vergeten.

Stamboek

Met het stamboek gaat het momenteel goed. Uiteraard speelt de huidige situatie een grote rol in de organisatie van prijskampen en evenementen. Anderzijds is het tof dat heel wat leden, elk via hun weg, heel veel doen om het Vlaams Paard in de kijker te zetten en te promoten. Jurgen: “Onze eigen paarden kennen de drie disciplines: op kordeel, in de koets en onder het zadel. Stephanie en ik hebben drie dochters van wie de twee oudsten heel actief zijn: onder het zadel, maar ook bij voltige gebruiken zij onze Vlaamse Paarden. Verder zijn we ook actief in de projecten die georganiseerd worden om trekpaarden te gebruiken in steden en gemeenten. Voor de komende drie jaar is opnieuw een project gestart voor ophaling van zwerfvuil. Daarnaast worden sommige paarden ook gebruikt in de menopleidingen en tevens in de workshops: werken met trekpaarden en boomslepen.”

Handel

De grootste vraag blijft die naar goed beleerde paarden. “Als je iets op stal hebt dat goed zijn werk kent, dan zijn ze snel weg. De laatste jaren hebben wij heel wat paarden naar het buitenland verkocht. Duitsland blijft een grote klant, maar we verkochten recent verschillende paarden naar Slovakije, China, India. Door de relaties die we in de loop der jaren met onze paarden in het buitenland hebben opgebouwd, ben ik ervan overtuigd dat nog meerdere paarden zullen geëxporteerd worden.”

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken