Startpagina Mechanisatie

Valtra presenteert nieuwe G-serie tractoren

Valtra presenteerde gisteren, via een online persconferentie omwille van de Covid-19-pandemie waar maar liefst 188 journalisten aan deelnamen, haar nieuwste tractorenreeks, de G-serie. Deze valt tussen de bestaande A- en N-serie en biedt momenteel 4 modellen in het vermogensbereik van 105 tot 135 pk. Het is een tractorenreeks die is voorbereid op precisielandbouwtoepassingen, maar ook op frontladerwerk. Hierom loopt de panoramische voorruit door tot in het dakvenster voor een optimaal zicht.

Leestijd : 3 min

De G-serie geeft de aftrap voor de vijfde generatie Valtra-tractoren. Vier uitrustingsniveau’s of optiepaketten zijn beschikbaar op de nieuwe G-serie, namelijk Basic, Comfort, Technology en Technology Pro. Naast de basisuitvoering kan de gebruiker kiezen voor een extra comfort-, technologie- of precisielandbouwpakket.

Valtra voert de strategie hoog in het vaandel waarbij de gebruiker zelf zijn tractor kan samenstellen via zijn persoonlijke klantwensen. Dit kan hij doen via de Unlimited Studios van de Valtra-fabriek.

Agco Power-motor

De G-serie haalt zijn vermogen uit een viercilindermotor met een inhoud van 4,4 l en is hiermee zowel compact ontworpen als krachtig om een ruim aanbod aan landbouwwerkzaamheden te kunnen uitvoeren. Het motorontwerp en de plaatsing zorgt ervoor dat de motorkap een zeer lage neus heeft, wat de zichtbaarheid bevordert.

De motor voldoet aan de Fase V-emissie-eisen. Dit zonder EGR-uitlaatgasrecirculatie, maar met SCR-technologie, een dieseloxidatiecatalysator (DOC) en een dieselpartikelfilter (DPF). De turbo met elektronische wastegate en de 1.600 bar commonrail brandstofinjectie zorgen voor een snelle reactie en leveren koppel bij uiteenlopende motortoerentallen.

De 4 modellen die de G-serie rijk is, kunnen allen beschikken over een vermogensboost van 5 pk. Enkel het topmodel, de G135 heeft een boost van 10 pk. Het cijfer in de typeaanduiding geeft het vermogen zonder boost weer.

De G125 kan naast de standaarduitvoering ook in ‘EcoPower-model’ geleverd worden. In de ‘Eco-modus’ wordt het vermogen met 10 pk verlaagd door het motortoerental te laten dalen. Dit zorgt volgens de ontwerpers zowel voor een brandstofbesparing van 10% als voor een geluidsreductie.

Aan de motor zit een 24vooruit-24achteruit transmissie gekoppeld met 4 groepen en 6 powershiftversnellingen. Overschakelen van de B- naar de C-groep en tussen de C- en D-groep kan automatisch verlopen, waardoor transportwerk heel comfortabel is. Optioneel zijn kruipversnellingen leverbaar.

Versu, HiTech of Active

De G-serie is er in Versu, HiTech of Active uitvoering. De Versu is het ‘rijkelijkst’ uitgevoerd met de SmartTouch-armleuning, Load Sensing hydrauliek en 4 elektrische ventielen standaard achteraan. De HiTech en de Active hebben niet de SmartTouch-armleuning, maar een armsteun met geïntegreerde bedieningsfuncties.

Een ander gemeenschappelijk kenmerk tussen de HiTech en Active uitvoering zijn de drie mechanische ventielen. De HiTech beschikt over een open-center hydraulisch systeem en de Active over een Load Sensing hydraulisch systeem.

Zicht in de cabine volgens de Versu-uitvoering met SmartTouch-armleuning.
Zicht in de cabine volgens de Versu-uitvoering met SmartTouch-armleuning. - Foto: Valtra

Voorlader

Met de G-tractorreeks focust Valtra sterk op het voorladergebruik. Hierom hebben ze gewerkt aan de zichtbaarheid, de gewichtsverdeling en de integratie van een frontlader in het chassis. Af fabriek kan de Zweedse Quicke frontlader meegeleverd worden. Hiernaast is er een hydrauliekassistent die de motorsnelheid automatisch verhoogt en zijn er ‘Live3-functies’ die het mogelijk maken om maximaal 3 verschillende voorladerfuncties gelijktijdig te gebruiken.

Een nieuwe cabine is toegepast op de G-serie. Deze biedt 5,7 m2 glasoppervlak, waarvan er 0,35m2 zit in het cabinedak. Verder is de ruime cabine van alle moderne comfort voorzien. Dit niet alleen op het vlak van cabinevering, er zijn immers ook usb-oplaadstekkers voorzien die passen bij het hedendaags leven en tractorgebruik.

Bosbouw

Het Finse Valtra heeft een ruime ervaring in bosbouwtoepassingen en nam dit ook mee bij de ontwikkeling van de G-serie. Voor bosbouwwerkzaamheden kan er een specifieke uitvoering met smalle spatborden, stalen brandstoftank, polycarbonaat glas, bosbouwbanden, cabinebescherming, omkeerbare bestuurdersstoel en extra verlichting worden geleverd.

Het kleurenpakket van Valtra verruimt steeds. Nu komt er een metaalbruine kleur en een olijfgroene kleur bij.
Het kleurenpakket van Valtra verruimt steeds. Nu komt er een metaalbruine kleur en een olijfgroene kleur bij. - Foto: Valtra

Precisielandbouw

De nieuwe G-serie is net zoals zijn grotere broertjes de N-, T- en S-serie ontworpen om aan precisielandbouw te doen. Automatische besturing en andere precisielandbouwfuncties zijn te gebruiken via de SmartTouch-armleuning.

Via Valtra Connect-telemetrie is het eenvoudig om gegevens te delen met het kantoor van het landbouwbedrijf of met de werkplaats van de dealer.

Valtra is tevens partner in het Agrirouter gegevensuitwisselingsplatform. Dit is een neutraal platform waar gegevens van landbouwbedrijven en machines naar toe gestuurd kunnen worden. Vervolgens is er de mogelijkheid om de data uit te wisselen met andere machines, adviseurs, agronomen of de industrie. Agrirouter biedt tevens toegang tot Next-teeltplansoftware en de Next-Machinemanagementmodule, waarbij gegevens tussen tractoren en werktuigen van verschillende merken kunnen worden uitgewisseld.

Opmerkelijk: op het ogenblik van de persconferentie, donderdagochtend 27 augustus, was de serieproductie van de nieuwe G-serie al opgestart.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Thomas More-studenten ruilen 5 dagen hun leslokaal in voor hal 7

Agribex De sector heeft een acute nood aan deskundige werkkrachten die thuis zijn in landbouwmechanisatie. Het beroep wordt daarom extra in de kijker gezet in hal 7 op het thema-eiland Workshop Live tijdens Agribex. Studenten Landbouwmechanisatie van de Thomas More-hogeschool zullen er dagelijks aan de slag zijn.
Meer artikelen bekijken