Startpagina Akkerbouw

Limburg experimenteert met slimme fruitteelt

De toepassing van big data, sensor- en dronetechnologie, robotisering… is uitermate belangrijk voor de land- en tuinbouw, ook voor de Limburgse fruitteelt. Om de fruitteler klaar te stomen voor de toekomst onderzoekt en demonstreert pcfruit, samen met 8 Vlaamse en Nederlandse partners, de komende jaren deze nieuwe technologieën in het Interregproject ‘Smart Growers’.

Leestijd : 3 min

In Europa staat smart farming nog in de kinderschoenen. Slechts 24% van de land- en tuinbouwers maakt gebruik van smart farming-toepassingen. Met het project Smart Growers focust het Proefcentrum voor de Fruitteelt (pcfruit) samen met 8 Vlaamse en Nederlandse onderzoekscentra zich op de ontwikkeling en implementatie van deze smart farming-technieken in de fruitteelt. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met land- en tuinbouwers en hightech bedrijven in België en Nederland. “Pcfruit ontwikkelt zich hierdoor verder tot toonaangevend onderzoekscentrum in rassen- en teeltinnovatie”, aldus Inge Moors, Limburgs gedeputeerde van landbouw en voorzitter van pcfruit.

Het Interregproject Smart Growers is een samenwerking van pcfruit met 8 Vlaamse en Nederlandse onderzoekscentra. Het project werd op 3 september gelanceerd in Venlo (NL).
Het Interregproject Smart Growers is een samenwerking van pcfruit met 8 Vlaamse en Nederlandse onderzoekscentra. Het project werd op 3 september gelanceerd in Venlo (NL). - Foto: Smart Growers

Intelligente onkruidbestrijding, irrigatie en gewasbescherming

De focus ligt op 3 slimme technieken die ingezet kunnen worden voor de teelt van asperges, blauwe bessen en laanbomen. Deze teelten vervullen een belangrijke economische waarde in Vlaanderen en Nederland.

Een eerste case onderzoekt een automatisch onkruidbestrijdingssysteem dat onkruid detecteert op basis van beeldherkenning en aan de hand van een zelfrijdend platform enkel spuit waar nodig. De tweede toepassing is een intelligent irrigatie- en bemestingssyteem dat aan de hand van een sensorennetwerk de actuele vocht- en nutriëntenstatus en het (micro)klimaat van het perceel in kaart brengt en de data vertaalt naar irrigatieschema’s. En een derde case onderzoekt de meerwaarde die remote sensing technologie kan bieden om gewasproblemen zoals afwijkingen en achterblijvende groei vroegtijdig op te sporen.

Eens de technologieën op punt staan zullen bij 8 pilootbedrijven praktijktesten worden uitgevoerd. De verzamelde kennis over smart farming-toepassingen en technologieën zal daarna via een online smart farming-platform breed gedeeld worden met zowel de agrarische als de hightech sector. Van hieruit worden tevens events, workshops en demonstratiemomenten georganiseerd.

Pcfruit neemt het voortouw

Voor de omslag naar een moderne land- en tuinbouw zijn innovatieve managementsystemen, sensoren, drones en robotisering uitermate belangrijk. Met het Europees project Smart Growers neemt pcfruit het voortouw. “Deze technieken bieden cruciale informatie over het gewas, de opbrengst, de bodem en het klimaat. Dit heeft enkel meerwaarde voor de landbouwer indien deze info op een georganiseerde manier wordt omgezet in bruikbaar teeltadvies. Recente ontwikkelingen op gebied van big data processing en het internet of things (IoT) bieden vele mogelijkheden voor toepassingen in de agrarische sector. Dankzij het project kunnen we deze technieken nu voor de Limburgse fruitteelt beschikbaar maken”, aldus Dany Bylemans, directeur van pcfruit.

“Smart farming biedt vele kansen. Het kan zorgen voor een hogere en duurzame productie, meer rendement, premiumkwaliteit en een grotere oogstzekerheid. De laatste jaren stellen de klimaatverandering en de opeenvolgende droogteperiodes de fruitteelt bovendien voor grote uitdagingen. Met innovatieve technologieën kan de sector weerbaarder en klimaatrobuuster worden”, bevestigt gedeputeerde Inge Moors. “Het toepassen van de principes van smart farming wordt dan ook wel de groene evolutie genoemd.”

Gedeputeerde van Economie en Europa Tom Vandeput: “Met dit project halen we opnieuw 250.000 euro Europese subsidies naar Limburg. De provincie Limburg legt zelf nog eens 107.000 euro op tafel. Deze subsidies zorgen voor innovatie, een hogere toegevoegde waarde en innovatief ondernemerschap in een eerder klassieke sector. Bovendien biedt het project kansen voor high-tech ondernemerschap. Het project past dan ook perfect in de SALK-turbostrategie.

Door de grensoverschrijdende samenwerking wordt expertise, onderzoek en technologie beschikbaar voor de Limburgse fruitteelt. Op die manier zorgen we voor innovatie, sterker ondernemerschap en een goede positie op de exportmarkt. Bovendien creëert het ook kansen voor startups die hoogtechnologische producten voor de fruitteelt maken. Op die manier creëren we welvaart en jobs in onze provincie.”

In totaal kost het Interregproject Smart Growers 1,9 miljoen euro. Pcfruit heeft hierin een aandeel van ongeveer 500.000 euro. 950.000 euro van de projectkosten wordt op tafel gelegd door het Europese subsidieprogramma Vlaanderen-Nederland. 250.000 euro daarvan vloeit naar Limburg. De provincie Limburg zorgt daarnaast dus nog voor een bijkomende financiering van 107.000 euro.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken