Startpagina Smart farming

Jürgen Decloedt (VITO): ‘Slim gebruik van data levert winst op voor landbouw én duurzaamheid’

De inzet van ‘remote sensing’ - of teledetectie - is de basis van Smart Farming. De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), is wereldwijd toonaangevend in Data Science. “Van onze technologie wordt ook meer en meer gebruikgemaakt voor toepassingen in de landbouw”, zegt manager Jürgen Decloedt. Bij VITO draait alles rond duurzaamheid. Ook de landbouw maakt die omslag, en dat is een win-winsituatie.

Leestijd : 5 min

Remote sensing is een verzamelterm voor technieken om informatie te verkrijgen over voorwerpen door middel van instrumenten die er niet rechtstreeks contact mee maken. In dat vakgebied van snel evoluerend en hoogstaand technologische onderzoek met Data Science is VITO, met hoofdzetel in Mol, toonaangevend en grensverleggend. “Maar we zouden inderdaad soms wat meer chauvinistisch mogen zijn,” zegt business development manager Jürgen Decloedt. “

“En ook aan de buitenwereld nog meer zeggen hoe goed we zijn. Want op technologisch vlak is de mix en kruisbestuiving van expertises tussen onderzoeksinstellingen - technologisch en landbouwgericht - van bijvoorbeeld ILVO, Inagro en VITO een succesvolle blend die wereldwijd wordt benijd.”

Toch is er nog groeimarge.

In de akkerbouw lanceerde VITO jaren geleden de applicatie WatchITgrow, met vandaag ruim 630 gebruikers. Bent u hier tevreden over?

Het opstarten van die app was missionariswerk. Aardappeltelers overtuigen om mee in het verhaal te stappen, was niet eenvoudig. Er was argwaan, ja. Men dacht dat alleen de verwerkende industrie beter zou worden van de data. We zijn tevreden over de groei van de applicatie, toch kan het aantal gebruikers beter. Onze ambitie ligt hoger, ja. Ik had gehoopt dat we met WatchITgrow verder zouden staan. We hadden bij de start de weerstand van de landbouwers wat onderschat. Nu komen we echter op kruissnelheid, en dat stemt ons heel positief voor de toekomst.

Wat kan beter?

Nieuwe technologie heeft tijd nodig om ingang te vinden en een meerwaarde te leveren. Vandaag halen landbouwers er te weinig concreet voordeel uit. De boer moet bijvoorbeeld nog zelf de gegevens invoeren. En computerwerk is niet meteen de favoriete tijdsbesteding van een hard werkende boer. Systemen als AVR Connect, met automatische doorstroming van data, is dan weer een stap vooruit. We komen er wel, stap voor stap. Maar dat kost tijd, en de inzet van mensen en middelen. Het is het verhaal van ‘de kip en het ei’. We hebben data van meer gebruikers nodig om de applicatie nog performanter te maken. Dan wordt het verhaal voor de eindgebruikers nog interessanter. Maar potentiële gebruikers kijken nog even de kat uit de boom. Het is belangrijk om die cirkel te doorbreken.

Data zijn toch het nieuwe goud,

het walhalla?

Ja, klopt. En dat is en blijft het ook. Maar ‘ruwe’ data zijn niet het walhalla. Data zijn wel de basis. Maar met ruwe data alleen ben je niks. Expertise zit in de Data Science. Het verhaal is genuanceerder. Men onderschat echter vaak de tijd die nodig is om voldoende voordelen te hebben en men overschat dan ook in de beginfase van een ontwikkeling ook de resultaten. Nee, dat duurt géén generaties. Binnen 5 à 10 jaar neemt die ‘remote sensing’ een grote vlucht. Meer en meer private bedrijven tonen ook interesse. En ook andere onderzoeksinstellingen gebruiken het alsmaar vaker.

Zo is er ook DjustConnect,

aangestuurd door ILVO.

We sluiten WatchITgrow aan op DjustConnect. Dat concept van een informatiesnelweg is uitstekend. Naast een applicatie die nu bestaat in de melkveesector komt er ook een extra luik in de akkerbouw, waar wij bij betrokken zijn. En zo gaat de technologische bal steeds vlugger rollen. We kunnen daar als onderzoeksinstelling ook extra tijd in voorzien. Winst maken is voor ons niet het belangrijkste, maar ook wij mogen geen verlies draaien.

Samenwerking loont.

Dat is de basis van het succes, ook bij VITO. We werken uitstekend samen met private bedrijven, met onderzoeks- en praktijkcentra, zoals ILVO, Inagro, PCFruit, PCA, Bodemkundige Dienst... Het is een constructieve tango. Elkaars expertise delen en het eindproduct qua duurzaamheid naar een hoger niveau tillen: dat is wat we met elk project doen.

Hoe smart is de Vlaamse landbouw?

Ik spreek alleen in naam van VITO. Landbouw staat in digitalisering minder ver dan andere sectoren. Het is misschien wel de minst gedigitaliseerde. Het potentieel is enorm. Er is een grote en sterke inhaalbeweging bezig, met winst voor de hele agrovoedingssector. In de landbouw werk je wel met ‘levend materiaal’ (dier of plant, red), wat daarbovenop seizoengebonden is. Wat voor het verzamelen van data tijd vergt. Maar zo krijg je wel een perfect overzicht van een volledig seizoen: van plant tot oogst.

Wij focussen ons ook alleen op wat zichtbaar is, wat in de buitenlucht gebeurt. Onze technologie - satellieten, drones, robotica... - wordt in de atmosfeer (buiten, red) ingezet. Het gaat echter meer dan een vliegend platform, ook met inzet van camera’s en sensoren op robotten, tractoren... Alles wat in de buitenlucht kan worden waargenomen. Maar dus niet in serres, niet in stallen.

Wat is de rol van

landbouworganisaties?

Die is heel belangrijk, als megafoon van de boeren. Ze geven naast praktische input ook hun bezorgdheden door. Bij de opstart van WatchITgrow ging dat bijvoorbeeld over data-privacy. Data zijn eigendom van de landbouwer en die moet de toestemming geven om ze te delen. Maar alles staat of valt met het delen van die data. Pas als je het volledige plaatje hebt, kan je modellen ontwikkelen en daarop beslissingen afstemmen. Er zijn verschillende niveaus van data. De temperatuur op een perceel maïs delen gaat bijvoorbeeld gemakkelijker dan informatie over opbrengsten. Maar die opbrengstdata zijn wel cruciaal in het hele verhaal. Ja, dat ligt soms gevoelig. Zeker als je bijvoorbeeld in een vrije marktwerking actief bent. Private data interesseren ons niet.

Duurzame landbouw =

duurzamere wereld.

Daar draait alles rond. En landbouw is een heel geschikt domein om op onze technologie op toe te passen. VITO blijft daarin ontzettend belangrijk. Maar staat nooit alleen. Het gaat om kruisbestuiving, met andere overheidsinstellingen en onderzoekscentra, met de private sector. Door samenwerking gaan we vlugger vooruit. We zijn in Vlaanderen, in België, top in heel wat domeinen. Alle kennisinstellingen zijn een enorme meerwaarde voor het Vlaamse landbouw-ecosysteem. En het op een slimme manier inzetten van al die beschikbare data levert op termijn winst op voor de boer én voor duurzaamheid. Zowel in Vlaanderen, als wereldwijd.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Smart farming

Oogsten en grondbewerking bij rijpaden

Mechanisatie Het afgelopen najaar organiseerden de Boerderij van de Toekomst en de Nationale Proeftuin Precisielandbouw in Lelystad (provincie Flevoland) een demodag Bodemsparende Mechanisatie. Het ging daarbij om oogst en grondbewerking vanaf rijpaden en om robotisering in de akkerbouw.
Meer artikelen bekijken