Startpagina Vleesvee

BCV-lastenboek: nieuwe voorwaarde voor nuchtere kalveren per 1 januari 2021

In het BCV-lastenboek wordt een nieuwe voorwaarde opgenomen : per 1 januari 2021 worden uitsluitend nuchtere kalveren aanvaard met als dierstatuut ‘IPI vrij door virologisch onderzoek’.

Leestijd : 2 min

In België zijn er thans een 200-tal rundveebedrijven die aan BVD-bewaking doen via serologische monitoring. Op die rundveebedrijven wordt het BVD-statuut verleend op basis van een bloedname bij een steekproef van de aanwezige runderen. Met andere woorden, kalveren die worden geboren op een bedrijf dat aan serologische BVD-monitoring doet, worden niet (of niet allemaal) individueel onderzocht op afwezigheid van het BVD-virus.

Daardoor zijn er in België momenteel 2 types kalveren met een verschillend BVD-dierstatuut :

1) kalveren die niet individueel zijn getest, krijgen de vermelding ‘IPI vrij door beslagstatuut’ op het paspoort. Deze kalveren zijn eveneens te herkennen aan het gewone oormerk dat ze dragen (= geen earnotch-oormerk);

2) kalveren die individueel virologisch getest zijn, krijgen de vermelding ‘IPI vrij door virologisch onderzoek’ op het paspoort. Deze dieren zijn te herkennen aan het earnotch-oormerk dat ze dragen.

Binnen het BCV-Adviescomité is beslist om het BCV-lastenboek aan te passen. Met ingang van 1 januari 2021 wordt volgende extra eis van kracht: uitsluitend kalveren met als dierstatuut ‘IPI vrij door virologisch onderzoek’ worden ingekocht door vleeskalverbedrijven die conform het BCV- lastenboek werken.

Deze nieuwe eis is nodig omwille van het zeer strenge reductie-pad inzake antibioticagebruik dat de vleeskalversector opgelegd krijgt. Elke maatregel die bijdraagt aan het voorkomen van ziekte-insleep op vleeskalverbedrijven moet worden genomen om de doelstellingen inzake antibioticareductie na te streven.

Ook rundveebedrijven die opteren voor serologische BVD-bewaking, kunnen de kalveren die bestemd zijn voor de verkoop, individueel laten testen (bijvoorbeeld via earnotching).

Indien er na 1 januari 2021 op de verzamelcentra nuchtere kalveren met het dierstatuut ‘IPI vrij door beslagstatuut’ worden aangebracht, zullen die geweigerd moeten worden. SGS-Belgium die instaat voor de controle op de correcte toepassing van de voorschriften van het BCV-lastenboek, zal ook het naleven van deze nieuwe eis controleren.

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken