Startpagina Beurzen

Vooruitkijken naar Agribex 2017

Vorige week vrijdag organiseerde Fedagrim, de beursorganisator van Agribex, een persconferentie om vooruit te blikken naar de zeventigste editie van dit landbouwsalon.

Leestijd : 5 min

V oor deze persontmoeting werd ook Wim Vranken, verant-woordelijke Agri bij Crelan, uitgenodigd om een toelichting te geven bij het economisch klimaat in de landbouw. “Op deze wijze weten de exposanten en het publiek wat ze kunnen verwachten van de sector in de aanloop naar Agribex 2017, dat over minder dan 6 maand van start gaat”, aldus Stefaan Forret, voorzitter beurscomité Agribex.

Door de organisatoren van Agribex wordt een kentering gezien in de economische toestand in onze landbouwsector.

Wim Vranken geeft aan dat hij geen glazen bol heeft om voorspellingen te doen. Zijn bevindingen zijn dan ook gebaseerd op economische wetmatigheden. Zo bekijkt hij het spel van vraag en aanbod. Hij bemerkt hierbij dat een klein beetje verschil in de vraag of het aanbod, snel een groot gevolg kan hebben binnen onze landbouwsector. Ook de aanwezige voorraden, al dan niet op wereldniveau, spelen een rol. Wim wees er ook nog op dat wat je niet kan voorzien, je niet in rekening kan brengen als je een blik op de toekomst werpt. Zie het kaderstuk bij dit artikel voor Wim zijn visie op de economische toestand in de landbouw.

Wim Vranken ging tijdens de persvoorstelling van Agribex in op de economische situatie in onze landbouwsector, die lijkt te beteren.
Wim Vranken ging tijdens de persvoorstelling van Agribex in op de economische situatie in onze landbouwsector, die lijkt te beteren.

Op koers

Alain Vander Cruys, beurscoördinator van Agribex, keek even vooruit naar de inschrijvingen van exposanten voor een beursdeelname aan Agribex 2017. We zitten nu natuurlijk nog met een verschil van zes maanden om de vorige beurseditie met de komende te kunnen vergelijken. Toch zit het qua verkochte vierkante meters beursvloer goed. Enkel de sector van de veeteelt laat de meeste ‘achterblijvers’ zien. “Dit is ook de sector die het meest geleden heeft de voorbije jaren en dat voel je aan de inschrijvingen”, geeft Alain Vander Cruys aan.

Nieuwigheden

Ook komende beurseditie van Agribex zullen er enkele kleine en grotere nieuwigheden te noteren vallen. Binnen de sector van de veehouderij is er zo een joint venture tussen beursorganisator Fedagrim en de Algemene Veeprijskampen. De bezoeker op zich zal hier niets van merken, dit is enkel een organisatorische kwestie. Wat de bezoeker wel zal zien, is dat hal 1 en hal 3 gesloten zullen zijn op 5 december (de dag die voorbehouden is aan de professionals). Aangezien er op deze dag vooral machinedealers en loonwerkers Agribex bezoeken, gaan de organisatoren ervan uit dat dit geen probleem geeft voor de bezoekers.

Voor de selectie van de nieuwigheden dienen de exposanten hun dossier nu voor het eerst digitaal in te dienen. De jury die oordeelt over de nieuwigheden en de aren, hoeven en buxussen toekent, is verjongd en uitgebreid met boeren en specialisten.

Een andere nieuwigheid is dat bezoekers reductiekaarten enkel nog online kunnen valideren en niet meer aan de kassa ter plaatse. Een andere nieuwigheid is dat exposanten enkel nog de tickets betalen die effectief gebruikt zijn geweest. Zij krijgen ook de gegevens van de persoon die de kaart gebruikte.

De beurscatalogus zal enkel nog in een digitale versie beschikbaar zijn. Ter promotie van de beurs wordt er vooraf maar een heel kleine infofolder meer gedrukt.

De Brussels Livestock Show zal komende editie nog meer focussen op de sociale media en vanaf half september een sociale mediacampagne opstarten. Werving en interactiviteit is hier het doel. De Farm Web Awards worden in drie categorieën ingericht door de Brussels Livestock Show. Een jury beoordeelt de inzendingen op verschillende criteria en geeft feedback.

Infrastructuur

Zoals bekend zijn er bouwplannen voor een voetbalstadium en winkelcomplex op parking C van de Heizel. Aan beursorganisator Fedagrim is beloofd dat er steeds minimaal 5.000 parkeerplaatsen behouden blijven.

De beursvloer gaat een nieuwe, tweede centrale middengang krijgen. Deze komt er door een ingreep van Brussels Expo zelf. Naast de oorspronkelijke centrale gang door heen a lle Heizelpaleizen, komt er nu zo’n tweede bij.

Twee jaar geleden werd het idee uitgewerkt om de tractormerken te laten roteren van plaats op de beursvloer. Dit zal komende editie opnieuw gebeuren. Met de rotatie van de tractormerken, zullen ook enkele andere exposanten die graag in de buurt van een tractormerk staan mee verhuizen op de beursvloer.

Hal 8, waar de tuinbouwsector staat, zal een andere inkleding krijgen met een meer open karakter dan de andere hallen.

Thema-eilanden

Tijdens Agribex 2015 werden er voor het eerst thema-eilanden uitgewerkt op de beursvloer. Ditzelfde idee wordt voortgezet in 2017. Zo is er het thema-eiland ‘workshop Live’ om geïnteresseerde jonge bezoekers te stimuleren tot het volgen van een opleiding of het beroep van landbouwmecanicien. De hogeschool Thomas More legde haar medewerking opnieuw vast.

Thema-eiland Garden Passion zal opnieuw een onthaalfaciliteit bieden voor verschillende doelgroepen per dag, zoals gemeentebesturen, tuinaannemers, sportveldverzorgers, ... Voor de inkleding van dit thema-eiland wordt een wedstrijd onder de tuinbouwscholen uitgeschreven.

Ditigale herkenning en het sturen van stalsystemen komt aan bod op het thema-eiland ‘Feed the Future’. Waar er vorige keer vooral op ‘sensorniveau’ werd gewerkt, denkt men nu op het thema-eiland ‘Smart Farming ‘ rond big data en data-analyse te werken.

Agribe-X-tractor

Voor de communicatie rond de Agribex-beurs wordt de nadruk steeds meer op de digitale communicatie gelegd richting website, nieuwsbrieven en sociale media. Het ‘jongerencomité’ van de beursorganisatie van Agribex heeft ook het idee uitgewerkt van de ‘Agribe-X-tractor’. Het idee is geïnspireerd op het televisieprogramma X-factor en uit zich nu in het gegeven dat gestemd kan worden op de mooist ‘gepimpte’ tractor. De bedoeling is om de jongeren hun tractor die vaak dient als statussymbool te laten aankleden met allerlei attributen, bijvoorbeeld toeters en bellen. Oldtimertractoren en tractoren uit het trekker-trekmilieu komen hiervoor niet in aanmerking. Van 15 juli tot 30 september kan iedereen met een tractor zich inschrijven. Stemmen gebeurt via het internet en de trekkers met de meeste stemmen zijn welkom op de beursvloer van Agribex, waarna er weer gestemd kan worden op de mooiste trekker.

Breed publiek

Om Agribex richting het brede publiek te communiceren, komt er een online enquête in samenwerking met iVox. Deze bevraging gaat in op het gedrag van consumenten en hun kennis van de landbouw. Getracht wordt nog een roadshow op te zetten met een interactieve tentoonstelling . Tegelijk wordt de landbouwer een hart onder de riem gestoken. De actie is gericht op lokale besturen en regionale pers. Een ‘babbelbox’ wordt voorzien waar de consument zijn steunboodschap kan inspreken en deze kan delen op de sociale media.

Omdat het de zeventigste editie is , zal er een speciaal bier te verkrijgen zijn op de beurs, nl. de Agribex Tripel.

T.D.

Lees ook in Beurzen

Meer artikelen bekijken