Startpagina Economie

NGO: landbouw en agribusiness verzetten zich tegen vergroening GLB

Boerenorganisaties, voedingsbedrijven en leveranciers van ‘inputs’ zoals gewasbeschermingsmiddelen lobbyen actief samen voor het behoud van een ‘ouderwets’ Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat meldt de NGO Corporate Europe Observatory (CEO) op basis van lobbydocumenten. CEO is een Brusselse NGO gespecialiseerd in het kritisch volgen van het Europese lobbycircuit

Leestijd : 2 min

Volgens de NGO CEO is de landbouw en aanverwante agribusiness bezorgd over de EU-plannen voor verdere vergroening van het GLB. Het gaat dan om de biodiversiteitsstrategie en de ‘Farm to Fork’-strategie. Deze nieuwe strategieën voor een duurzamere landbouw werden in het voorjaar aangekondigd als hoekstenen van de zogeheten Green Deal van Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen.

Een alliantie van landbouw, verwerkers en agrarische toeleveranciers is volgens CEO zeer actief om zowel nationale regeringen als leden van het Europees Parlement te bewerken. Het doel: een status quo bewerkstelligen – een GLB dat niet in lijn wordt gebracht met ambitieuze groene ambities. Ze zegt dat een hele reeks documenten die hier zijn gepubliceerd, dit bewijzen.

Vergroening

Ambities zoals het terugdringen van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, met 50% in 10 jaar tijd. Ook zou het antibioticagebruik in de veeteelt moeten worden gehalveerd terwijl de inzet van kunstmest met 20% moeten worden teruggedrongen. Het zijn doelstellingen waarvan de landbouw en de agrarische toeleveranciers zich al langer hardop afvragen of ze wel haalbaar en wenselijk zijn.

De hervorming van het GLB nadert een belangrijke stemming in het Europees Parlement. Op 20 oktober kan het besluit vallen. Duitsland is tot het einde van het jaar voorzitter van de Europese raad en wil graag binnen ‘haar’ termijn een nieuw GLB aftikken. Volgens stukken waar Corporate Europe Observatory de hand op legde, zou ze welwillend staan tegenover een uitstel van de ‘Farm-to-Fork’-plannen.

Tactieken die volgens de NGO door de lobbyalliantie worden gebruikt zijn onder meer het oproepen tot vertraging en het doen van effectenstudies, gesponsorde evenementen, nationale lobby's waarbij EU-ambtenaren of commissarissen van dezelfde nationaliteit worden gecontacteerd.

Corporate Europe Observatory beweert dat Copa-Cogeca – de landbouw- en coöperatielobby – bevoorrechte toegang hebben tot besluitvormers. Dat werkt onder meer via zogenaamde ‘civiele dialooggroepen’. Dit zijn groepen van deskundigen die de Commissie adviseren over landbouw. Deze groepen worden volgens de NGO sterk gedomineerd door Copa-Cogeca, geallieerde organisaties en de industrie.

Uit interne documenten blijkt volgens de organisatie dat zowel Copa-Cogeca als de meerderheid van de lidstaten zich verzetten tegen een verplichte beperking van het bedrag aan GLB-subsidies dat een landbouwer kan ontvangen. Zij willen een vrijwillige limiet die de regeringen in staat stelt om de meeste overheidssubsidies te blijven uitdelen aan grootgrondbezitters en – zoals deze on met name Oost-Europa bestaan - oligarchen.

Nina Holland van de NGO: "In de loop der jaren is het GLB een van de meest misleidende Europese beleidsterreinen geworden: het doet alsof het de boeren ondersteunt en de landbouw duurzamer maakt, maar het doet geen van beide.”

Lees ook in Economie

Dalende melkpoedermarkt door zwakke mondiale vraag

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan in dalende lijn, de voorraden zijn zowel in Europa als in de VS laag door een lagere productie.
Meer artikelen bekijken