Startpagina Economie

Europees Parlement legt zijn toekomstplannen voor landbouwbeleid vast

Het Europees Parlement heeft vrijdag met ruime meerderheid zijn standpunten over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid vastgelegd. Dat gebeurde ondanks waarschuwingen van milieubewegingen die vrezen dat de keuzes van het halfrond het Europese klimaatbeleid gaan ondermijnen.

Leestijd : 2 min

Met een enveloppe van 387 miljard euro voor de komende zeven jaar vertegenwoordigt het landbouwbeleid dertig procent van alle Europese uitgaven. Voor België is 4,11 miljard euro voorzien. De voorbije dagen hebben de Europarlementsleden tijdens een ware amendementenslag bepaald hoe zij willen dat het geld na een overgangsfase tot 2023 besteed gaat worden.

Een groot deel van de subsidies biedt de Europese landbouwers rechtstreekse inkomenssteun. Het parlement wil dat 30% van deze fondsen voortaan wordt voorbehouden voor zogenaamde eco-regelingen. Die financiële stimuli moeten landbouwbedrijven aanzetten om extra inspanningen te doen op vlak van klimaat en milieu. Milieubewegingen vinden echter dat het hele hervormingspakket ernstig tekortschiet om de Europese klimaatambities waar te maken. De landbouwsector is immers één van de voornaamste bronnen van de uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie.

Ondanks oproepen van onder meer activiste Greta Thunberg om de teksten te verwerpen, schaarde een meerderheid zich echter achter een compromis dat de conservatieve en christendemocratische EVP, de sociaaldemocratische S&D en het liberale Renew hadden klaargestoomd. Het Europees Parlement moet over de wetteksten nog onderhandelen met de lidstaten. Na dagenlange onderhandelingen hadden de ministers van landbouw woensdag in de vroege uurtjes hun standpunten voor die gesprekken vastgelegd. Er moeten nog wat kloven gedicht worden.

Zo kwamen de ministers overeen om 20% van de rechtstreekse inkomenssteun voor eco-regelingen te reserveren.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken