Startpagina Veeteelt

Prestigieuze VEE-prijs 2020 gaat naar Merel Postma

Merel Postma heeft de VEE-prijs 2020 ontvangen, uitgereikt door de vzw VEE. Deze prijs wordt driejaarlijks toegekend aan een wetenschapper die baanbrekend werkt levert in de diergezondheidszorg of voedselveiligheid.

Leestijd : 2 min

De vzw VEE is de Vlaamse Vereniging voor Veterinaire Epidemiologie & Economie. De vereniging heeft tot doel een bijdrage te leveren tot de studie van de epidemiologie en economie bij dieren, met name door de organisatie van studiedagen en workshops, de vorming op het vlak van de epidemiologie, het centraliseren en verwerken van beschikbare gegevens en het bevorderen van onderzoek.

Bekroning voor onderzoek

Om de 3 jaar wordt de VEE-prijs uitgereikt aan een wetenschapper als bekroning van een wezenlijke bijdrage tot de epidemiologie of economie in de diergezondheidszorg of voedselveiligheid op het gebied van dierlijke productie. Dit jaar is de prijs, die voor de 8ste keer werd uitgereikt, naar Merel Postma (39) gegaan.

Samen met het veterinaire epidemiologie team van prof Jeroen Dewulf heeft Merel onder meer de online tool Biocheck.UGent wereldwijd bekendheid gegeven. Biocheck.UGent is een tool om bioveiligheid op veehouderbedrijven te kwalificeren.

Kennis over bioveiligheid

Merel heeft haar kennis over bioveiligheid wereldwijd mogen verspreiden via presentaties en publicaties. Momenteel is Merel, naast academisch consulent aan de UGent, tevens werkzaam als Manager ketenkwaliteit en Innovatie bij Livar, een varkensvleesconcept dat varkens houdt volgens de hoogste normen van dierenwelzijn.

In de afgelopen 10 jaar heeft Merel Postma de resultaten uit haar studies ten aanzien van antibioticumgebruik, bedrijfskarakteristieken en bioveiligheid gecombineerd om zo adviezen te formuleren ter optimalisatie van de diergezondheid en het verlagen van de noodzaak tot inzet van antibiotica.

Coaching van veehouders

Haar werk heeft bijgedragen tot meer kennis over bioveiligheid bij veehouders en adviseurs, een betere bioveiligheidsstatus en een lager antibioticumgebruik in de varkenshouderijsector. Merel heeft ook, samen met het ILVO, aangetoond dat een holistische aanpak en coaching van veehouders op het gebied van bioveiligheid en gereduceerd antibioticagebruik een positief effect heeft op de diergezondheid en economisch rendabel kan zijn.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken