Startpagina Actueel

Meer dan 60 van de 71 miljoen euro uitbetaalde schadedossiers gaat naar zwaar getroffen fruitteelt

Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) maakt zich sterk dat tegen het einde van het jaar de schadedossiers als gevolg van de erkende landbouwramp 2019 gedeeltelijk zullen zijn uitbetaald. Het gaat om een geschatte schade van ruim 71 miljoen euro aan de 9 erkende teelten.

Leestijd : 2 min

De Vlaamse regering erkende de uitzonderlijke hitte en droogte die zich tijdens de zomer van 2019 voordeed in de periode van 15 juni tot 30 september 2019 als landbouwramp.

Landbouwers van wie de teelten vorige zomer schade opliepen door zonnebrand en droogte kunnen door de erkenning van de schade als landbouwramp een schadevergoeding aanvragen. De 9 erkende teelten zijn appel, kiwibes, rode bessen, frambozen, peer, wortel, knolselder, ajuin en boon.

Ramp én Covid-19

Steven Coenegrachts, Vlaams parlementslid voor Open VLD, vroeg de cijfers van het departement Landbouw & Visserij op bij Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). De administratie is druk bezig met de verwerking van alle cijfers. “De vooropgestelde timing om op het einde van het jaar al een gedeeltelijke uitbetaling te kunnen doen, blijft haalbaar”, zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). “Daarbij moet wel rekening worden gehouden met het feit dat ook de Covid-19-steunmaatregelen nog dit jaar behandeld en uitbetaald moeten worden.”

Overzicht per provincie

Een gedetailleerde analyse van alle cijfers leert dat de schade als gevolg van de erkende landbouwramp 2019 door de hitte en de droogte wordt geschat op 71,1 miljoen euro. Verdeeld over de verschillende provincies geeft dat een volgend overzicht: Antwerpen 409.660 euro, Limburg 39.801.671 euro, Oost-Vlaanderen 2.103.870 euro, Vlaams-Brabant 20.280.943 euro en West-Vlaanderen 8.581.207 euro.

Ruim de helft van de schade als gevolg van de Landbouwramp 2019 gaat naar fruittelers, voornamelijk in de provincie Limburg. Sint-Truiden, de fruitstad bij uitstek, is goed voor een totaal aan geschatte schadedossiers van bijna 10 miljoen euro, de tweede gemeente met het hoogste bedrag van schadedossiers is Kortenaken (ruim 4,6 miljoen euro), en de derde Herk-de-Stad (3,8 miljoen euro).

Overzicht per teelt

We geven nog een overzicht van de schadedossiers van de verschillende erkende teelten. Van die 71 miljoen euro gaat ruim 60 miljoen euro naar schadedossiers in de appel- en perenteelt. Het grootste bedrag aan schade wordt uitbetaald voor appel (31,8 miljoen), gevolgd door peer (29,8 miljoen), boon (2,6 miljoen), wortel (2,3 miljoen), knolselder (1,4 miljoen), frambozen (811.000), rode bessen (361.000) en kiwibes (31.000).

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken