Startpagina Actueel

Raming landbouwteelten 2020: vooral productiedaling voor de wintergranen

StatBel heeft de landbouwteelten voor 2020 geraamd. Er is vooral een productiedaling voor de wintergranen. De producties van korrel- en voedermaïs is dan weer gestegen. Bij suikerbieten is ook een daling, bij aardappelen is er dan weer een lichte stijging.

Leestijd : 1 min

Volgens de voorlopige productieramingen van de landbouwteelten voor 2020 is er vooral een productiedaling voor de wintergranen waar te nemen. De productie van wintertarwe daalde met 11% en van wintergerst met 17%.

Minder inzaai van wintergranen

Deze daling is het gevolg van een daling in oppervlakte gecombineerd met een opbrengstdaling van respectievelijk 11,3% en 12,2%. Ten gevolge van de slechte weersomstandigheden in het najaar van 2019 werden er minder wintergranen ingezaaid. Daarentegen werden er meer zomergranen ingezaaid maar met tegenvallende de opbrengsten waardoor de productiestijgingen minder groot waren.

De producties van korrelmaïs en voedermaïs stegen met respectievelijk 3% en 7%. Deze stijgingen zijn te wijten aan de stijging van de oppervlakten. De productie suikerbieten daalt met 5% door de afname van zowel de oppervlakte (- 1,2%) als opbrengst (-3%) .

Stijging van 2% van de aardappelproductie

De lichte stijging van 2% van de aardappelproductie in België is bijna volledig toe te schrijven aan de opbrengst stijging. Ondanks de oppervlakte afname van koolzaad met 13% werd de productiedaling, dankzij de goede opbrengst, in 2020 beperkt tot 3%.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken