Startpagina Actueel

Rusland verbiedt import van Marokkaanse tomaten na wederuitvoer uit België, Nederland en Frankrijk

De Russische federale dienst voor veterinaire en fytosanitaire controle heeft begin november het FAVV meegedeeld dat er een tijdelijk invoerverbod geldt op de import van tomaten van Marokkaanse oorsprong die vergezeld zijn van fytosanitaire certificaten voor wederuitvoer uit zowel België, Nederland als Frankrijk.

Leestijd : 1 min

De aanleiding is een controle op Marokkaanse tomaten waarbij in een aantal gevallen het Pepinomozaïekvirus is ontdekt. Rusland heeft sinds eind juli nieuwe maatregelen ingevoerd en tomaten (en paprika’s) moeten sindsdien vrij zijn van dit virus om ze in te voeren op Russisch grondgebied. Het invoerverbod werd ook gemeld op de website van Rosselkhoznadzor, het Russische controleorgaan.

Ter herinnering, het pepinomozaïekvirus is niet schadelijk voor mensen maar kan gevolgen hebben voor de teelt van tomaten en paprika’s. Sinds kort is het statuut voor dit virus veranderd en valt het niet meer onder quarantainemaatregelen. Hierdoor zitten de controles op het virus nu niet meer bij het FAVV maar bij de gewesten.

LV-FAVV

Lees ook in Actueel

Krachtig signaal om plaats in natuur te behouden

Actueel Op Pinksterdag hielden een 800-tal ‘partners van het buitengebied’ een vreedzame protestwandeling in Antwerpen. De betogers wilden een halt toeroepen aan het volgens hen ‘waanzinnig beleid’ dat een overvloed aan administratieve lasten oplegt, leidt tot een negatieve beeldvorming van het platteland en hen opzadelt met veel regelgevende beperkingen.
Meer artikelen bekijken