Startpagina Actueel

BePork is nieuw kwaliteitslabel voor Belgisch varkensvlees

Belpork vzw lanceert vanaf 1 januari 2021 BePork. Dit nieuwe kwaliteitssysteem is een samengaan van Certus en Codiplan Plus. Het speelt in op de actuele noden in de sector en verenigt alle spelers binnen de varkenskolom.

Leestijd : 3 min

BePork garandeert lokale productie van ‘varken tot vork’ door de vereniging van alle schakels in de productiekolom: van diervoederfabrikanten, varkenshouders, transportbedrijven, slachthuizen, uitsnijderijen en vleesverwerkers tot verkooppunten. “Elk van deze schakels werkt mee aan een kwaliteitsvol, gecontroleerd en traceerbaar stukje varkensvlees”, stelt BePork in een persbericht.

Dierenwelzijn, duurzaamheid en diergezondheid staan centraal

BePork biedt boven op de wettelijke basis voor veilig en kwaliteitsvol varkensvlees nog extra garanties. Dierenwelzijn, duurzaamheid en diergezondheid staan daarbij centraal. Elke dag zetten al onze leden maximaal in op deze garanties. Het lastenboek is evolutief, houdt rekening met de wensen van de consumenten en zet in op duurzame productie. Dit uit zich bij varkenshouders bijvoorbeeld door een intensieve opvolging van de gezondheid van hun dieren samen met hun dierenarts.

Extra inspanningen zorgen voor comfort in de stal, bij het transport én bij slacht. De veevoeders zijn afkomstig van fabrikanten die gecertificeerd maatschappelijk verantwoord geteelde soja aankopen. Een duurzaamheidsmonitor laat toe de duurzaamheidsinspanningen van de varkenssector in kaart te brengen en evoluties op te volgen doorheen de volledige varkenskolom.

BePork vormt een ijzersterke basis waarop andere lastenboeken kunnen verder werken, wat zorgt voor transparantie in de markt. Volgens Wouter Wytynck (Boerenbond) laat BePork, als generiek lastenboek, ook toe om de audits op de varkensbedrijven efficiënter te organiseren en geeft het meer garanties aan de varkenshouder dat de extra kosten die andere sectorlastenboeken met zich meebrengen ook daadwerkelijk worden vergoed.

Extra troef voor export van Belgisch varkensvlees naar derde landen

BePork wordt in eerste instantie handelsgericht ingezet en is als zodanig nog niet zichtbaar voor de consument in de vleestoog van de slager of supermarkt. “Het is gelijkwaardig aan het Duitse kwaliteitssysteem QS. Dat betekent concreet dat de export van varkensvlees en levende varkens naar Duitsland zonder bijkomende eisen gegarandeerd is. Daarbovenop is het een extra troef voor de export van Belgisch varkensvlees naar derde landen”, stelt BePork.

BePork biedt door zijn sterke organisatie van de hele varkenssector meerwaarde aan producenten en afnemers en speelt in op de actuele economische en maatschappelijke noden, wat ook beaamd wordt door Michael Gore(Febev): “Met BePork hebben we een systeem gecreëerd dat zo breed mogelijk kan worden ingezet. Een geïntegreerd systeem over alle schakels heen, waar controles ingebed worden om de nodige garanties en het vertrouwen te geven aan de consument. Dit is de Belgische standaard voor kwalitatief en lekker varkensvlees.”

BePork wordt gecoördineerd door vzw Belpork

Voorzitter Filip Fontaine is bijzonder opgetogen over het initiatief: “Door de samenvoeging van Codiplan Plus en Certus creëren we een uniek generiek kwaliteitshandboek van normen die de wetgeving overstijgen: een nieuwe standaard voor markttoegang. In de eenmaking zit transparantie, duidelijkheid, slagkracht en een systeem dat de afnemers vertrouwen geeft. Bovendien is het kwaliteitshandboek zo opgezet dat elke professionele partij zijn eigen accenten kan leggen. Deze worden dan in een eengemaakte BePork-audit aan minimale kostprijs en extra lasten meegenomen. Eenmaking, maar dus geen eenheidsworst, dat is het nieuwe BePork.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken