Startpagina Melkvee

Tuberculosehaard vastgesteld in provincie Luik

Op 18 december meldde het nationale referentielaboratorium (Sciensano) een geval van tuberculose bij een rund afkomstig uit een melkveebedrijf met 278 runderen in de provincie Luik. Dit is de eerste rundertuberculosehaard sinds 2 jaar.

Leestijd : 1 min

Het dier, geboren in 2017, vertoonde in november in het slachthuis verdachte letsels. PCR-analyse en microscopisch onderzoek konden de mycobacterie niet identificeren. De cultuur toonde de aanwezigheid van Mycobacterium bovis aan.

Het bedrijf is tot haard van tuberculose verklaard. Alle runderen ondergingen een tuberculinetest op 23 december. In de 59 momenteel geïdentificeerde contactbedrijven wordt een tuberculinetest uitgevoerd vóór 18 januari 2021.

Het epidemiologisch onderzoek is lopende.

Het FAVV heeft alle nodige maatregelen getroffen en zal stappen blijven treffen om een verspreiding en een overdracht van de ziekte te voorkomen en houdt er nogmaals aan de aandacht te vestigen op het belang van de post-mortemkeuring in het slachthuis.

Op Europees niveau is België sinds 2003 officieel vrij van rundertuberculose. Het opsporen van sporadische gevallen, zoals dit geval, brengt deze status niet in gevaar.

figuur tuberculose

De melding van deze haard stelt de beslissingen, die zijn genomen om het nieuwe op 03 december 2020 voorgestelde beleid voor toezicht op en bestrijding van rundertuberculose ten uitvoer te leggen, niet ter discussie

http://www.favv.be/dierengezondheid/tuberculose/ default.asp#actu

FAVV

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken