Startpagina Actueel

Geert Chys: Herplanning maken van de herplanning

Landbouwleven blikt met Geert Chys, directeur PCLT, terug op het bewogen jaar 2020, maar kijkt ook hoopvol vooruit naar 2021.

Leestijd : 2 min

Hoe verliep 2020?

“Het opleidingscentrum PCLT in Roeselaere is 2020 heel goed gestart, vooral de industrie- en groenopleidingen kenden succes. Vele praktijkopleidingen, maar niet allemaal, zijn kunnen blijven doorgaan. Mondmaskers dragen en afstand houden waren de voornaamste maatregelen. Opmerkelijk is ook dat de veiligheidsopleidingen konen blijven doorgaan gezien het belang hiervan.

Covid-19 heeft het PCLT doen nadenken om opleidingen anders aan te pakken. Zo is het als eerste centrum gestart met online opleidingen voor de landbouwsector. Onder andere de fytolicentie en de starterscursussen gingen gedeeltelijk online door. Zeker de fytolicentie online heeft heel veel succes. We merken wel dat er hier in verhouding maar weinig landbouwers aan deelnemen.

Door de coronasituatie leed het PCLT toch ietsje omzetverlies, zeker niet rampzalig. Bijgevolg werden investeringen wat beperkt. Coördinatoren zijn wel heel het jaar actief geweest met planning, herplanning en herplanning van de herplanning. Bepaalde opleidingen zijn 3 keer verplaatst en zullen in plaats van maart 2020 misschien doorgaan in maart 2021.

De opleidingen G-rijbewijs zijn ook 2 keer stil gelegd. Voor deze opleiding gaat het PCLT over tot de aanschaf van een nieuwe combinatie met trekker en aanhangwagen.

De cursisten kunnen zich al voorbereiden door het volgen van een e-learning traject betreffende de praktijk. Dit levert meer tijdswinst. De lesgever moet veel minder uitleggen in de eerste les.

Dit jaar is het PCLT ook gestart op ander opleidingslocaties onder meer in Linter en Oudsbergen. De bedoeling was om die opleidingen verder te promoten en uit te bouwen. Corona zorgt ervoor dat deze momenteel nog onvoldoende van de grond komen.”

Wat plannen jullie in 2021?

“Voor 2021 denken we aan nieuwe opleidingen omdat heel wat landbouwers zich bewust zijn geworden van de korte keten, hoevewinkels… Het is de bedoeling om hiermee aan de slag te gaan.

Voor 2021 hoop ik dat we allemaal gezond mogen zijn. Dat corona geleidelijk verdwijnt. Dat er terug gewoon fysiek les kan gevolgd worden. Wij hebben heel wat mensen die opleiding volgen en die niet computer minded zijn. Jammer genoeg krijg je die moeilijk in een online cursus!”

TD

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken