Startpagina Actueel

Argentijnse boeren protesteren tegen exportbeperkingen op maïs

Uit protest tegen de exportbeperkingen op maïs leggen de Argentijnse boeren drie dagen lang het werk neer. Van maandag tot en met woensdag weigeren de boeren graan te verkopen.

Leestijd : 1 min

De regering had onlangs de export van maïs tot begin maart verboden. Volgens de overheid zijn de bestaande reserves van zo'n 4,2 miljoen ton op de thuismarkt nodig.

Maandagnacht bond de regering al zwaar in door de export van maximaal 30.000 ton maïs per dag goed te keuren. Toch zetten de boeren hun staking voort. "Wij doen voort", verklaarde Carlos Achetoni, de voorzitter van Federación Agraria (de Argentijnse tegenhanger van de Boerenbond, nvdr.), op televisie.

Volgens de boeren ligt zo'n 10 miljoen ton opgeslagen in silo's terwijl de thuismarkt amper 1,5 miljoen nodig heeft. Landbouw is een belangrijke economische sector in Argentinië. Maïs is het derde belangrijkste exportproduct van het Zuid-Amerikaanse land. In 2019 exporteerde Argentinië maïs ter waarde van meer dan zes miljard dollar (4,93 miljoen euro).

Belga

Lees ook in Actueel

Melkprijs Royal A-ware zakt met 5 euro per 100 l

Melkvee Zuivelverwerker Royal A-ware maakt iedere tweede werkdag van de maand zijn melkprijs bekend. Net als bij andere zuivelbedrijven is ook hier de prijs in dalende lijn. De standaard melkprijs bedraagt in februari 49 euro/100 l.
Meer artikelen bekijken