
Wat heb je nodig?
4 steaks
4 grote aardappelen
grof zeezout
1 kropsla
4 tomaten
2 el bieslook, gesnipperd
Voor de bearnaisesaus
150 g boter
3 eierdooiers
50 ml dragonazijn
2 el water
2 el gehakte dragon
peper en zout
Hoe ga je te werk?
Schil de aardappelen, was en droog ze en snijd ze in dikke frieten. Bak de frieten in porties eerst voor op 140° C. Laat afkoelen op keukenpapier. Bak de frieten een tweede maal krokant op 175° C. Kruid met zeezout. Spoel intussen de kropsla en zwier droog. Snijd de tomaten in kleine partjes. Meng de sla met de tomaten en bestrooi met bieslook.
Laat voor de bearnaisesaus de boter smelten, maar niet te heet worden. Klop de eierdooiers met de dragonazijn en 2 eetlepels water tot dik schuim in een pannetje op zacht vuur. Laat zeker niet te heet worden! Klop er beetje bij beetje de gesmolten boter door tot er een dikke saus ontstaat. Blijf nog minstens 5 minuten kloppen en breng dan op smaak met peper, zout en gehakte dragon.
Wrijf de steaks in met olie, peper en zout. Bak ze naar smaak in een hete grillpan of een pan met dikke bodem (wanneer je het vlees bereidt in een gewone pan, kan je ook wat boter gebruiken). Serveer met kropsla en tomaten, de frieten en de bearnaisesaus.
Vind meer heerlijke seizoensrecepten en demonstratievideo’s op