Startpagina Archief

Een dubbele gemeenschappelijke passie, de Brune des Alpes en de Saint-Nectaire

Tot in 2005 hadden Gaelle en Eric Constantin een rundveestapel waarin Montbéliarde en Holstein gecombineerd werden. Toen hebben ze beslist om iets nieuws te proberen door hen geleidelijk aan te vervangen door dieren van het ras Brune des Alpes. De melk werd nog altijd geproduceerd om dezelfde reden als voorheen: voor de Saint-Nectaire, een populaire kaas, historisch gezien de eerste Beschermde Oorsprongsbenaming bereid op de boerderij op basis van koemelk in Europa.

De boerderij, die beheerd wordt in de vorm van een landbouwvereniging tot gezamenlijke exploitatie, ligt in een vallei omringd door bergen op 10 km ten zuiden van Saint-Nectaire in het Frans departement van Puy-de-Dôme en bedraagt ongeveer 150 ha. “We bevinden ons hier in het midden van een productiegebied van de Beschermde Oorsprongsbenaming (AOP), tussen 800 en 1500 m hoogte in het midden van het Natuurpark van de vulkanen van de Auvergne”, begint Eric. “Ons domein bestaat bijna uitsluitend uit permanente en tijdelijke...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

Inzetten op melken in de weide

Libramont Melken in de weide lijkt voor sommige boeren meer te zijn dan alleen een keuze: het is ook een manier van leven of een andere manier om naar hun werk te kijken. Regen of zonneschijn, de Waalse boer Thibault Gérardy brengt 4 uur per dag door in de weide met zijn koeien om deze taak uit te voeren. Dat gebeurt allemaal met zijn eigen machine, die hij geërfd heeft van zijn grootmoeder van moederskant.
Voir plus d'articles
Meest gelezen