Graangiganten: ADM wil Bunge kopen

ADM en Bunge zijn eigenaar van cruciale infrastructuur die graan en oliezaden van productiegebieden naar afnemers wereldwijd brengt. Voor landbouwers is het samengaan van ADM en Bunge mogelijk slecht nieuws. De handel is al in de handen van slechts een handvol bedrijven, waaronder naast bovengenoemde bedrijven ook de Rotterdamse handelshuizen Louis Dreyfus en Glencore en het Chinese COFCO.

De deal is een volgende stap in een nu al enkele jaren slepende consolidatieslag. Zo zijn DuPont en Dow als grote producenten van gewasbeschermingsmiddelen en zaden gefuseerd, terwijl in de kunstmestwereld Agrium en PotashCorp samengingen.

In theorie kunnen de gesprekken nog afketsen en het is ook mogelijk dat andere partijen zich melden om Bunge te kopen. Ook is de kans groot dat bij een samengaan, de mededingingsautoriteiten in de VS maar ook Zuid-Amerika zullen eisen dat bepaalde bedrijfsonderdelen worden afgestoten.

Zowel ADM als Bunge worstelen met aanhoudend lage prijzen voor diverse agrarische grondstoffen en dan met name graan en soja. De lage prijzen leiden ertoe dat boeren hun oogst langer vasthouden in afwachting van betere prijzen. Daar komt bij dat bij lage prijzen minder marge kan worden gemaakt met wat in de handel arbitrage wordt genoemd: het op een slim moment in- en verkopen. Bunge maakte onlangs nog een kwartaalverlies van bijna 70 miljoen dollar bekend.

ADM wordt geleid vanuit Chicago. Het bedrijf is wereldwijd groot in de handel in tarwe, mais, suiker, koolzaad en soja. Koninklijke Bunge werd in 1818 opgericht in Amsterdam maar is uiteindelijk in de een voorstad van New York terechtgekomen. ADM als Bunge zijn ook sterk vertegenwoordigd in heel Europa, onder meer met op- en overslag maar ook met de verwerking van diverse grondstoffen tot halffabricaten. In 2015 kocht ADM nog het Antwerpse AOR, een bottelaar van plantaardige oliën. Bunge kocht vorig jaar twee oliemolens in Frankrijk en Nederland over van Cargill.

JCB

Meest recent

Meest recent