Met het project ‘5G voor landbouw en voeding’ schakelt het Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) nog maar eens een versnelling hoger in zijn onderzoek. We geven hieronder per ‘Gezondheid’ een aantal aandachtspunten mee, zoals voorgesteld door Joris Relaes in de commissie Landbouw.
Gezonde productie
Klimaatvriendelijke landbouw, minder gewasbeschermingsmiddelen door meer kennis van plantenpathogenen, eiwitdiversificatie, nieuwe en oude vergeten teelten, minder antibioticagebruik in de veehouderij, duurzame combinaties met plantaardige teelten met uitloop voor landbouwhuisdieren, gezondheid en welzijn van landbouwdieren en een transitie naar bio-gebaseerde economie, aandacht voor neven- en reststromen...
Gezonde verwerking
Voedselveiligheid, rol van verwerking (minder geraffineerde producten), eiwitdiversificatie met klemtoon op plantaardige bronnen in een gebalanceerd en gevarieerd dieet, veevoeding gericht op gezondheidsbevorderende eigenschappen van het voedingsproduct...
Gezonde consumptie
Preventie chronische ziektes, relatie dieet-darmmicrobioom, productdiversificatie met maximaal behoud van nutrienten en smaak, aangepaste voeding voor specifieke doelgroepen, blijvend inzetten op evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon...
Gezonde sociaal-economische relaties
Nieuwe verdienmodellen, versterken mogelijkheden korte keten, versterken band landbouwer-consument, versterken band landbouwer-natuur, stadslandbouw en aandacht voor het welbevinden van de landbouwer.
Gezonde omgeving
Gezonde bodem, koolstofopslag in de bodem, verminderen emissies vanuit de landbouw, droogteproblematiek, verhogen biodiversiteit in het agrarisch gebied, behoud open ruimte...
Om die 5 G’s te verwezenlijken, houdt het ILVO vast aan enkele principes in het landbouwonderzoek. Het gaat dan om de prioriteit voor een betere bodemgezondheid, het verbeteren van de diergezondheid op een geïntegreerde manier (One Health-principe), sluiten van nutriëntencycli, een hoge biodiversiteit nastreven en die ook gebruiken in de landbouwbedrijfsvoering, de vermindering van het gebruik van externe chemische inputs, het versterken van de weerbaarheid tegen en van het aanpassingsvermogen aan milieu- en klimatologische schokken, het versterken van de autonomie van de landbouwbedrijven ten opzichte van de spelers stroomop- en stroofafwaarts in de keten, het nastreven van financiële, economische en technische zelfstandigheid van landbouwers, co-creatief onderzoek (Living Labs), het versterken van de leefbaarheid van het platteland en het versterken van de band tussen consument en producent...
Het ILVO gebruikt agro-ecologische principes als leidraad, maar ook geïntegreerde aanpak, terug naar de basis maar met hoogtechnologische mogelijkheden van vandaag, co-creatie, geen tijd verliezen met polariserende discussies (ook hier is diversiteit noodzakelijk)... “Niet eindeloos palaveren maar stappen vooruit zetten, met respect voor de mensen op de land- en tuinbouwbedrijven”, zegt Joris Relaes.
Lieven Vancoillie