Startpagina Archief

Producentenorganisatie is waardevol

Leestijd : 2 min

Het was eind 2018 dat de eerste Producentenorganisatie (PO) voor vleesvee werd opgericht. Voorzitter is Dries Timmerman (40), ondersteund met een raad van bestuur van een 15-tal vleesveehouders over heel Vlaanderen en een 100-tal aangesloten veehouders. Een van de redenen van de opstart van de producentenorganisatie was de slabakkende maar vooral dalende prijzen in de vleesveesector. Het doel van de POVV is om onder de leden kennis te delen én om afzet te realiseren. “Samenwerking loont. Hoe top de vleeshouders ook zijn in hun dagelijkse bedrijfsvoering, ze blijven nog te veel op hun eiland bezig en via de POVV kunnen we een sterk gezamenlijk forum aanbieden.”

Duizenden boeren, maar weinig overleg en eenheid. “De individuele vleesveehouder kent te weinig de mogelijkheden op de afzetmarkt. Door samen te werken met onze collega-producentenorganisaties in Wallonië zijn we nu nog sterker omdat we samen zeker meer dan 350 veehouders zijn die als 1 groep onderhandelen met de verschillende andere partners. De evaluatie na bijna 2 jaar is positief. De prijzen zijn al iets beter, en dat is een deel de verdienste van de verschillende producentenorganisaties.”

Vroeger was onder meer de prijsvorming een eerder moeilijk en weinig transparant verhaal. “De leden geven nu de prijzen door en daardoor kunnen we als PO een beter verhaal en een hogere prijs in de markt zetten. Veehouders hoorden vroeger 1 geluid en dat was door allerlei redenen vaak niet zo positief. Veehouders zijn niet alleen producenten, meer en meer ook ondernemers geworden. En dat is een goede zaak. Dat is ook een van de reden waarom we vanuit de PO met Fairebel Vlees samenwerken. Een perfecte match, dus.”

Daarbovenop worden ook de goede relaties met de Vlaamse, federale en Europese overheid en met het departement Landbouw & Visserij onderstreept. “We trekken in Brussel mee aan de kar voor een grotere transparantie in de marktprijzen en in de prijstransparantie. Het is de bedoeling om daarbij meer boeren te betrekken. Nu komt de input grotendeels - of haast uitsluitend - van de slachthuizen en van de groothandel. We zetten ons in voor een grotere input van de veehouder. Een grotere transparantie zal ook leiden tot betere prijzen voor de veehouders”, zegt Dries Timmerman.

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen