Startpagina Archief

Vrees dat varkensprijs onder kostprijs duikt

De Belgische varkensprijs zal door de Afrikaanse varkenspest in Duitsland waarschijnlijk onder de kostprijs duiken. Dat denken belangrijke spelers in de sector. De situatie is extra lastig omdat Duitsland door corona al een stuk slachtcapaciteit verloor. De sector hoopt dat Duitsland de Chinezen zo ver krijgt om regionalisering af te spreken.

Leestijd : 4 min

Duitsland kampt met de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de deelstaat Brandenburg, dat hoofdstad Berlijn omringt. Het virus sloeg waarschijnlijk over vanuit Polen. Tot nu toe is het virus in 20 dieren vastgesteld. China, Japan, Zuid-Korea, Mexico en andere landen sloten al de grens voor Duits varkensvlees. China is met afstand de belangrijkste derde markt voor varkensvlees uit de EU, en Duitsland haar belangrijkste leverancier. “Denemarken en Nederland zullen minder varkens naar Duitsland sturen, en zelf slachten”, denkt varkenshouderij-specialist Wouter Wytynck van Boerenbond. “Voor hen zal de export naar Azië als een overdrukventiel kunnen dienen.” Voor België gaat die vlieger niet op, want het land heeft zelf nog niet de varkenspestvrije status.

In Duitsland kelderde de prijs al meteen met 20 cent per kg geslacht gewicht. Een overtrokken reactie in de markt, denkt Wytynck. “Maar duidelijk is wel dat een groot volume Duits varkensvlees dat binnen de EU blijft druk zal zetten op de prijzen. Nederland en Denemarken gaan meer zelf slachten en hebben daar wel de capaciteit voor. Het prijsverhaal ligt wel anders, ook daar zal de prijs onder druk komen te staan.”

Varkensprijzen dalen

Laag, lager, laagst lijkt het devies in Duitsland. Van de Vereinigungspreis tot Tönnies kelderen prijzen sinds Afrikaanse varkenspest is vastgesteld in deelstaat Brandenburg. China, Japan en Zuid-Korea stopten de import van Duits varkensvlees en dus dreigt Duits (over)aanbod op de Europese markt. “De seinen staan nu ook voor ons op rood, maar pas over een paar weken zien we war we staan”, denkt Bart Vergote, varkenshouder en bestuurder van ABS.

De Vlaamse biggenprijs daalde eind vorige week met 4 euro tot 27,50 per stuk (25 kg). Westvlees verlaagde de prijs voor vleesvarkens met 5 cent tot 96 cent per kg levend gewicht. Danis verlaagt met 3 cent tot 89 cent. België zelf vraagt spoedig de Afrikaanse varkenspestvrije status aan. Kan het land net als Nederland en Denemarken Azië als ‘overventiel’ gaan inzetten? “Helaas gaat het niet zo snel. De vrije status is pas het startschot voor onderhandelingen. Het kan daarna nog maanden of een jaar duren voordat we weer naar China mogen exporteren.”

Jan Vandaele van Danis wijst op de impact van corona in Duitsland, die de situatie nog lastiger maakt. Nog voor de Afrikaanse varkenspest toesloeg ging de slachtcapaciteit terug van 100 naar 80%, vanwege de coronasituatie. Ze gaan nu met de prijs zover omlaag dat ze toch alles weg krijgen. “De situatie is zeer problematisch, ook omdat België zeer exportgericht is. Onze zelfvoorzieningsgraad ligt op 250%. De oplossing ligt erin China en andere Aziatische landen ervan te overtuigen dat compartimentering (vlees en dieren uit een regio maar niet het hele land blokkeren, red) werkt.”

België de gebeten hond

Bij ons komt een prijsdip harder aan dan elders, denkt Wytynck. “Want omdat wij al niet naar China mochten exporteren, was het verschil tussen de Belgische varkensprijs en die van Nederland en Duitsland op zeker ogenblik zo’n 9 cent per kg geslacht gewicht. Daarom hebben Belgische varkenshouders minder dikke buffers opgebouwd.” Sowieso werd na een behoorlijk eerste kwartaal het tweede kwartaal – door corona – rond kostprijs gewerkt. Nu gaat men daar mogelijk onder duiken.

Wytinck vindt het te vroeg om te pleiten voor bedrijfsondersteunende maatregelen. De gevolgen van de uitbraak worden de komende weken maar pas goed zichtbaar. De oproep van de Duitse boerenbond om private opslag in te stellen, roept bij hem gemengde gevoelens op. “Het kan nu de druk op de markt doen afnemen, maar als de markt dan weer wat gaat vlotten komen die tonnen er weer bij. Dus het systeem vermindert de crisis nu maar maakt ook een snel herstel moeilijker.”

China tegen regionalisering

De echte oplossing ligt in een grote deal met China, denkt iedereen. Wytynck: “België heeft bij de vondst van Afrikaanse varkenspest 2 jaar geleden vergeefs regionalisering bepleit. Duitsland is een groter land met meer invloed. Bovendien is het Duitse volume varkensvlees voor de Chinezen niet zo gemakkelijk op te vangen. Ik hoop dat bondskanselier Angela Merkel met China tot een overeenkomst kan komen.”

Dreigt nu Duitsland ‘besmet’ is een domino-effect in heel Europa? Wytynck denkt dat dit niet het geval hoeft te zijn. In België en Tsjechië is de uitbraak onder controle gebracht. Dat kan dus wel. Een verschil tussen België en Duitsland is wel dat in het geval van de Ardennen er geen druk van de Afrikaanse varkenspest was vanuit Frankrijk of Luxemburg.”

Jan Cees Bron

Actueel

Dien je verzamelaanvraag vóór 1 mei in

Actueel De uiterste indieningsdatum voor het invullen van je verzamelaanvraag is woensdag 30 april. Ook je aanvraag voor de ecoregeling ‘Voorjaarsbraak met late inzaai mais’, de subsidie voor de brede weersverzekering en de subsidie ‘Controlekosten biologische productiemethode' moet ten laatste op 30 april gebeuren.
Voir plus d'articles
Meest gelezen