Startpagina Archief

Crevits reserveert 4 miljoen voor agrovoedingssector

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits maakt 4 miljoen euro vrij voor investeringen in de agrovoedingssector waar de focus ligt op circulaire economie en economische relance in het kader van de coronacrisis.

Leestijd : 2 min

De agrovoedingsindustrie in Vlaanderen is een belangrijke speler die garant staat voor meer dan 135.000 jobs en waar onze land- en tuinbouwers de basis van vormen, zo valt te lezen in een verklaring van de minister. De coronacrisis heeft volgens haar aangetoond dat de agrovoedingssector slagkrachtig is. Daarom is het belangrijk dat de landbouw en de agrovoedingssector investeringen realiseren die de toegevoegde waarde, de kwaliteit en de voedselveiligheid verhogen. Bovendien zijn investeringen cruciaal voor de economische ontwikkeling van de sector zelf en spelen ze in op maatschappelijke verwachtingen zoals voedselkwaliteit, klimaat, circulaire economie, korte keten en lokale voeding.

Focus op circulaire economie en relance

Crevits maakt uit het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) opnieuw 4 miljoen euro vrij voor investeringen in de agrovoedingssector. De oproep gebeurt in het kader van het Vlaams Programmeringsdocument voor Plattelandsontwikkeling 2014-2020. De focus ligt deze keer op investeringen in circulaire economie en op de economische relance om de gevolgen van de coronacrisis te milderen. Hiervoor wordt telkens 1 miljoen euro voorbehouden. Het resterende budget is beschikbaar voor andere investeringen in de agrovoedingsketen.

Een breed gamma van kandidaten komt in aanmerking: verwerkende bedrijven van land- en tuinbouwproducten, coöperatieve groepen van landbouwers, producentenorganisaties, groepen van land- en tuinbouwbedrijven, een verwerker in coöperatie met land- en tuinbouwbedrijven of een coöperatie van een supermarktketen met enkele land- en tuinbouwbedrijven...

Er is een vast subsidiepercentage van 30%. De projecten worden beoordeeld op de meerwaarde voor de landbouwsector, de duurzaamheid van het project en de mate van samenwerking binnen de keten. De beste voorstellen krijgen een subsidie. Het maximumbedrag van de subsidie is 300.000 euro per investeringsproject. De uitvoeringsperiode van de projecten bedraagt maximaal 2,5 jaar vanaf de kennisgeving van de selectie.

Actueel

‘Alarmerende’ concentraties TFA gevonden in Europese wijnen

Actueel Concentraties trifluorazijnzuur (TFA), een korteketen-PFAS die geproduceerd wordt door de ontbinding van andere PFAS-verbindingen, zijn alarmerend toegenomen in Europese wijnen. Dat zegt het meest recente rapport van het Pesticide Action Network Europe (PAN Europe). De studie vond de forever chemical terug in alle recent geanalyseerde wijnen, met een aanzienlijke stijging van de concentraties in de afgelopen jaren.
Voir plus d'articles
Meest gelezen