Startpagina Archief

Inspanningen voor circulaire landbouw

Bijna dag op dag 1 jaar geleden presenteerde BFA haar Duurzaamheidscharter. BFA-directeur Katrien D’hoooghe geeft een stand van zaken van de eerste realisaties.

Leestijd : 1 min

Het Duurzaamheidscharter van BFA bevat 12 concrete doelstellingen die tegen 2030 zouden moeten worden gerealiseerd. “Daarmee zet de diervoedersector volop haar schouders onder een duurzame en circulaire landbouw”, stelt BFA-directeur Katrien D’Hooghe.

Een aantal realisaties op een rijtje:

- De productie van 3,8 miljoen ton voeder volgens het laagnutriëntenconvenant (varkens en pluimvee). Zo wordt minder fosfor en eiwit in het milieu uitgescheiden.

- Het stimuleren van het gebruik van nevenstromen uit de voedings- en biobrandstoffenindustrie: in 2020 was dit al 44 % van de gebruikte grondstoffen.

- Het toetreden tot de Vlaamse Eiwitstrategie met als engagement het gebruik van Europese eiwitten te verhogen en de afhankelijkheid van niet-Europese soja te verminderen.

- Het blijvend investeren in verdere verduurzaming van de aanvoerketen van soja(schroot) door de aankoop van duurzame sojacertificaten (nu 56 %, in 2022 60 %, in 2025 75 % en tegen 2030 100 %).

- De publicatie van een volledig vernieuwd handboek arbeidsveiligheid om het aantal arbeidsongevallen terug te dringen.

- De publicatie van een vernieuwd bioveiligheidsprotocol om de insleep van dierziektes tegen te gaan.

- Een daling in het gebruik van antibiotica in gemedicineerde voeders met 69 % ten opzichte van het referentiejaar 2011.

- En het mee uitbouwen van een internationaal erkende database, waarin de koolstofvoetafdruk van diervoederstromen zijn opgenomen om zo te streven naar het verkleinen van de ecologische voetafdruk van diervoeders.

LV

Actueel

Brouns waarschuwt: Belgisch vlees wordt luxeproduct

Economie Als we onze boeren blijven uitputten, dreigt Belgisch vlees een luxeproduct te worden, waarschuwt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). “Straks liggen er alleen nog geïmporteerde producten in onze winkels. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.” De voortdurende stijging van de voedselprijzen is volgens hem een symptoom van een dieperliggend probleem.
Voir plus d'articles
Meest gelezen