Startpagina Archief

Heeft DNA invloed op antibioticagebruik bij vleesvarkens?

Wanneer bacteriën overleven na een behandeling met antibiotica, starten zij een nieuwe populatie die resistent is tegen die antibiotica. Die resistentie kan overgedragen worden naar de mens, en dat wil onder andere Wim Gorssen voorkomen door aan betere selectie te doen bij de fokkerij.

Wim Gorssen, onderzoeker aan de KU Leuven, Centrum voor huisdierengenetica en selectie: “Jaarlijks kost de overgedragen resistentie van bacteriën de Europese Unie 1,5 miljard euro en 33.000 mensenlevens. Daarom wil de EU de antibioticaverkoop voor dieren verminderen met 50% tussen 2020 en 2030. Een manier om die doelstelling te behalen kan selectie via fokkerij zijn.”

Op de goede weg

Gorssen lichtte toe dat de veehouderij in België...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

‘De 23 ha zaai-uien maken het verschil’, vindt akkerbouwer Jeffrey Prins

Aardappelen De Nederlandse akkerbouwer Jeffrey Prins zit in maatschap met zijn vader Harry en zijn oom Jan André Prins. De 3 gezinnen leven van het 200 ha grote akkerbouwbedrijf. Op het moment van ons bezoek worden net de Seresta-zetmeelaardappelen gerooid en de uien geladen. Bijzonder dit jaar is dat de zetmeelaardappelen meer opleveren dan de consumptieaardappelen die Jeffrey ook heeft.
Voir plus d'articles
Meest gelezen