de veehouder nog de controle!

Guillaume wijdde zich eerst volledig aan de boerderij, met een melk- en vleesveestapel, pluimvee en akkerbouwgewassen en hij hield zich ook bezig met de verkoop op de boerderij.
Van veehouder tot veehandelaar
Op een dag kwam hij via zijn neef, die een kalvermeststal aan het bouwen was, in contact met het bedrijf Vanlommel, dat gespecialiseerd is in de productie van kalfsvlees. "Het is een bedrijf dat hierin een goede reputatie heeft. Het beheert zowel de productie van voer, het afmesten van de dieren, als het versnijden en de distributie van het vlees of van de bijproducten van deze productie. Dit bedrijf werkt samen met een aanzienlijk aantal Vlaamse veehouders en met enkele Waalse. De installaties zijn echter nog vrij duur, omdat de kalveren, om het vlees wit te houden, moe
Om zijn kalvermeststallen te vullen, heeft de integrator logischerwijs jonge kalveren nodig en dit is waar Guillaume om de hoek komt kijken: “Het bedrijf gaf me de kans om kalveren voor hen te kopen. Het is een activiteit die me aansprak, omdat ik altijd graag onderweg ben en omdat ik graag mensen ontmoet en zaken doe. Als tiener was ik al vroeg betrokken bij de verkoop van de dieren op de boerderij en ik was altijd op zoek naar een goed businessplan.”
Zijn specialiteit: kalveren
Het oorspronkelijke idee was dat Guillaume ook het melkpoeder zou verkopen op de boerderij waar de kalveren werden gekocht. “Als de gekochte kalveren al gewend zijn aan het melkpoeder van het integratiebedrijf, is het gemakkelijker om ze in hun keten op te nemen. In de praktijk liep het echter anders. Het zijn verschillende activiteiten geworden. Ik verkoop wel melkpoeder, maar niet noodzakelijk op de bedrijven waar ik de kalveren koop. De veehouders zijn volledig vrij om de keuzes te maken die hun het beste uitkomen.”
Sinds 4 jaar levert Guillaume elke week een lot kalveren aan het bedrijf Vanlommel dat hij bij zijn klanten gekocht heeft: “Het is echt deze samenwerking die me geholpen heeft om met dit beroep te starten. Het gaf me een zekere bescherming, met een vaste afzetmarkt. Ook al had ik niet dezelfde ervaring als andere partners, ze gaven me een kans.”
De kalveren zijn rood, zwart of gemengd. Ze zijn tussen 15 dagen en een maand oud, zodat ze in vergelijkbare leeftijdsgroepen kunnen worden opgenomen: “Dit is belangrijk voor de logistiek. De kalveren worden geslacht als ze 8 maanden zijn en verlaten samen de meststal. We kunnen het ons niet veroorloven om het laden van een paar kalveren uit te stellen omdat ze nog niet oud genoeg zijn.”
Het door Vanlommel geproduceerde vlees van kalveren van melkkoeien wordt zowel in België als in het buitenland verkocht. “Dit in tegenstelling tot het vlees van dikbilkalveren, waarvoor de vraag zich uitsluitend in België concentreert. Belgisch witblauwe kalveren worden alleen in kleinere groepen vetgemest, omdat ze door hun vaak uiteenlopende herkomst minder gemakkelijk te vervoeren zijn. Soms komen ze van melkveebedrijven. Dit vereist meer werk. Nuka’s (nuchtere kalveren) van melkvee zijn veel gemakkelijker, ze drinken van nature goed.”
Meer vertrouwen door meer klanten
Door zijn prospectie voor kalveren heeft Guillaume meer klanten gekregen en heeft hij andere aanbiedingen gekregen: “Van het een kwam het ander, mensen boden me ook koeien of stieren aan en vandaag doe ik beide. Ik werk voornamelijk met melkvee en Belgisch witblauw vee, maar dat komt omdat in mijn regio meer akkerbouw dan veeteelt is. In mijn streek zijn intussen veel succesvolle veebedrijven gestopt, omdat ze geen opvolgers meer hebben. De bedrijven die nog overblijven, zijn meer gespecialiseerde bedrijven met een gegarandeerde toekomst. Meer in het zuiden is dit anders. De veebedrijven liggen er dichter bij elkaar, waardoor de handelaren vlotter van het ene naar het andere bedrijf rijden. Dat is regiogebonden.”
Mettertijd is ook het vertrouwen gegroeid: “Ik heb vrienden die klanten zijn geworden en klanten die vrienden zijn geworden. Sommigen onder hen werken met meerdere kopers. Ik ga er dan 1 week op 2 langs of alleen voor specifieke diercategorieën, alles verloopt in vertrouwen. Zo werken wij als agrarische dienstverleners. Voor de dierenarts, de voederverkoper, de handelaar... is er geen contract. We werken met mensen waarmee het klikt en die we vertrouwen. Bovendien werken wij voor bepaalde categorieën van dieren meer in opdracht. De klant vraagt mij om zijn dieren te verkopen, ik doe mijn best en neem het bedrag dat mij toekomt voor deze transactie. Voor stieren, Belgisch witblauwe dieren en meer omvangrijke verkopen spreken we een bepaald bedrag af. In deze gevallen is dat normaal in deze sector.”
Intussen heeft Guillaume zijn netwerk uitgebreid: “Het is niet zo’n groot netwerk, veel handelaars zijn hier namelijk al sinds jaar en dag in actief. Dit beroep wordt vaak doorgegeven van vader op zoon. Dit is bij mij niet het geval. Het kostte me dus wat tijd om de juiste contacten te vinden. Ik ontmoette groothandelaars en verkopers die voor de export werkten. Een ander positief punt was dat ik kon rekenen op de steun van enkele veehandelaars die aan het eind van hun carrière waren. Ze leerden mij wat ik moest kennen. Dat was een unieke kans in dit toch wel protectionistisch en individualistisch wereldje. Toch behandelen de veehandelaars in onze regio elkaar met respect, ook al zijn ze het niet altijd over alles met elkaar eens.”
Verkoop vanuit een aparte stal
Combinatie van 2 beroepen
De boer bepaalt zelf de verkoop
Vandaag vindt Guillaume dat hij een zeker evenwicht heeft gevonden: “Het was niet gemakkelijk. Veehandel is iets dat op lange termijn moet worden bekeken, omdat vraag en aanbod snel worden beïnvloed en omdat de prijs van bepaalde categorieën sterk schommelt. Ook de loyaliteit van klanten en kopers is belangrijk.
Ik ben best tevreden met de handel die ik drijf. Ik kan me echt ontwikkelen in dit beroep, meer heb ik niet nodig. Ik denk dat men altijd veehandelaars nodig zal hebben. Als je goed en correct werkt, is er ruimte voor iedereen. Ten slotte denk ik dat dit nog steeds een gebied is waarop de landbouwer zelf controle heeft. Hij kan beslissen wanneer hij verkoopt en aan wie. Zoiets wordt eerder zeldzaam, want je zit dikwijls vast aan één partner.”