
Het enthousiaste koppel staat symbool voor de positieve dynamiek in de sector van de tuinbouw. Toch staat ook deze sector voor enkele uitdagingen. “Personeel vinden om de groenten te planten en te oogsten is vandaag in de tuinbouw absoluut een uitdaging. Wij kunnen een beroep doen op een zowat vaste ploeg Roemenen. Volgens de vraag naar arbeid zijn dat er meer of minder.”
Bodem is belangrijk
Een tweede uitdaging waar Frederick en Delfien mee aan de slag gaan, is de bodem. “De bodem is een heel belangrijk item voor ons. Daarom doen we bijvoorbeeld aan mechanische onkruidbestrijding. Dat is evenwel niet voor elke teelt mogelijk, maar spuiten proberen we zoveel als mogelijk te beperken, om het bodemleven niet te verstoren. Bovendien zorgt een herbicide altijd voor een verminderde groei, terwijl schoffelen net een boost geeft aan het gewas”, zegt Frederick.
“Algemeen in de sector zien we wel dat voor bepaalde groenten het enthousiasme bij de telers daalt. Voor spinazie bijvoorbeeld zijn er slechts beperkte gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar. Door het wegvallen van vele fytoproducten is het moeilijk om bijvoorbeeld onkruid te bestrijden, en wordt het financiële, contractuele risico voor sommige groenten gewoon te groot.”
Frederick en Delfien doen mee aan een project met bodemsensoren van Inagro. “Via een app kunnen we de zuigkracht van de bodem volgen. De sensoren zitten telkens op 2 dieptes. Het interpreteren van die gegevens staat nog in de kinderschoenen. Voorts werken we al langer met tensiometers die de zuigspanning van de bodem weergeven, de kracht waarmee de bodem vocht vasthoudt. Het is heel interessant om de zo vergaarde kennis te ontdekken en om die te kunnen koppelen aan je eigen ervaringen en kennis”, meent Frederick.
Ondiep ploegen
Ondiep ploegen is een andere techniek die Frederick toepast op zijn akkers. Het ondiep ploegen en zo weinig mogelijk grondbewerkingen doen is belangrijk voor de bodemstructuur. “Ik probeer te ploegen op 22 tot 25 cm diepte. Dat lijkt eenvoudig, maar er komt wel een en ander bij kijken. Tot dusver zijn de resultaten daarvan positief. En we oogsten met machines met lagedrukbanden. Dat is zeker iets dat we zullen blijven doen. Voor de winter hebben we een preirooier op rupsen. Deze winter heeft die zijn dienst al ruim bewezen.”
Voorts zijn er voor de bodem soms kleine aandachtspunten, zoals het zaaien van tagetes (afrikaantjes of stinkertjes) als rustgewas en tegen aaltjes en het aanhouden van een rustjaar.
“Dat water is niet gratis, maar in verhouding met eigen water wordt een aanvaardbare prijs gerekend. Als je de kosten optelt om zelf water op te slaan en te verpompen, dan zitten die prijzen niet zover van elkaar. Je koopt vooral de zekerheid dat er water is als je het nodig hebt. Via een app reserveren we in het begin van het jaar een bepaald volume. Extra water dat daar later bovenop komt, is dan weer iets duurder en dan ben je afhankelijk van de beschikbaarheid”, vertelt Delfien.
Water als verzekering
“Wij zien die reservatie als een soort van verzekering. Je betaalt voor water en tegelijk voor gemoedsrust”, vult ze nog aan.
Het jonge koppel uit Ardooie is een van de weinige venkeltelers voor diepvriesverwerking in Vlaanderen. “Venkel valt voor ons in de categorie van de zorgteelten, die meer aandacht vergen dan andere groenten. Het juiste moment en de juiste hoeveelheid van irrigeren is bijvoorbeeld zo’n aandachtspunt. We planten de venkel nu breder, met minder planten per hectare. Dat zorgt voor minder ziektes en ook een hogere opbrengst per plant en als totaal. Duurzaam werken is dus vaak ook economisch interessant. Planten gebeurt bij ons bijna uitsluitend met de gps-techniek”, legt Frederick uit.
Het jonge koppel bewerkt eigen en gepachte gronden. “Zoals iedereen proberen we de meest geschikte gronden te kiezen om te pachten. De druk van de aardappelsector op de te pachten gronden bestaat al langer dan vandaag. Daar is sinds kort nog de uiensector bijgekomen, terwijl het aanbod aan gronden elk jaar een klein beetje afneemt”, stellen de ondernemers.
Het bedrijf van Frederick en Delfien deed al heel wat investeringen de voorbije jaren: zonnepanelen, een bijkomende hemelwateropvang, verschillende machines, … Misschien komen er nog extra zonnepanelen bij om de piekverbruiken van de frigo’s op te vangen.
“Wij zijn blij met de keuzes die we gemaakt hebben en we staan klaar voor de toekomst. We zijn bijzonder trots op ons bedrijf en op de groenten die we mogen leveren”, besluiten Frederick en Delfien.