Startpagina Archief

Nu forceren,

straks genieten

De teelt van witloof verloopt in 2 fasen. Tijdens het groeiseizoen wordt de witloofwortel vollegronds geteeld. Vóór de winter

worden de wortelen geoogst en eventueel gekoeld bewaard.

De tweede fase van de witloofteelt bestaat uit het forceren van de wortels, ingegraven in de grond of op water (hydrocultuur). Op witloofbedrijven wordt, op de zomermaanden na, praktisch jaarrond geforceerd, waardoor witloof bijna gedurende

het ganse jaar te koop is.

Voor de liefhebber is het najaar de ideale periode om zelf witloofwortels te forceren. Wie niet over wortels uit de eigen moestuin beschikt, kan eventueel bij een witloofkweker wel wat wortels op de kop tikken, ze aanschaffen in een tuincentrum of, waarom ook niet, ze online bestellen. Afhankelijk van de gebruikte methode kan men dan binnen 4 weken tot 3 maand lekkere, zelfgekweekte witloofkroppen oogsten.

Botanisch

Witloof (Chicorum intybus), in Nederland ook wel ‘witlof’ of ‘Brussels lof’ genoemd, in Frankrijk endives (verwijzend naar...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

Zwarte bladluizen duiken op in suikerbietvelden

Bieten De laatste dagen ontvangt het Bieteninstituut (KBIVB) steeds meer meldingen van suikerbietenpercelen waar zwarte bladluiskolonies (Aphis fabae) opduiken. Deze toename is echter sterk plaatsgebonden: niet alle velden zijn getroffen, en de plaagdruk varieert aanzienlijk van perceel tot perceel.
Voir plus d'articles
Meest gelezen