Startpagina Actueel

Productiewaarde granen en fruit sterk vooruit, aardappelen en varkenssector diep in het rood

Statbel, het Belgische statistiekbureau, heeft de 2de ramingen van het inkomen van de landbouwers voor 2020 aan de Europese Commissie gecommuniceerd. De landbouwers in België hebben vorig jaar 12,3 procent minder winst (netto toegevoegde waarde) gehaald uit hun productie dan in 2019. Opvallend zijn de grote verschillen tussen de sectoren: +11,2% voor granen, -20,7% voor aardappelen, +18,0% voor fruit en -7,8% voor de varkenssector.

De waarde van de landbouwproductie bleef relatief stabiel tussen 2019 en 2020 (-0,6%), terwijl het intermediair verbruik toenam met 2,4%. De evolutie van de productiewaarde tegen basisprijs is redelijk uiteenlopend naargelang de verschillende sectoren en takken : +11,2% voor granen, -20,7% voor aardappelen, +18,0% voor fruit en -7,8% voor de varkenssector. De gevolgen van de Covid-19-pandemie waren erg uiteenlopend binnen de landbouwsector, die als essentiële activiteit door de diverse overheden wordt erkend....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Coupe Douze verwent klanten met roomijs en eigen baktarwe

Korte Keten Je eigen producten verkopen in de korte keten lijkt soms enkel weggelegd voor groenten en vleesvee. Dat ook akkerbouwers met bijvoorbeeld granen een plaats kunnen hebben in de korte keten, bewijzen Liesbet (32) en Chris Persoons (67) in Lemberge (Merelbeke) met hun baktarwe.
Meer artikelen bekijken