Startpagina Actueel

Prijzen van koolzaad, soja, maïs en tarwe zijn stijgend

Ook deze maand laat Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts en DLV, zijn licht schijnen over de internationale markten.

Leestijd : 2 min

Hieronder volgt een overzicht van de internationale markten van koolzaad, soja, maïs en tarwe.

Maïs

Alle ogen zijn momenteel op Zuid-Amerika gericht. Argentinië blijft droog en Brazilië te nat. De rendementen en de uiteindelijke productie blijft dus een groot vraagteken. In het nieuwe USDA-rapport voerde men dus voorlopig geen veranderingen door, terwijl de markt wel aanpassingen verwachtte.

De gewascondities in Argentinië zijn weer 5% gezakt naar 25% goed/uitstekend omwille van de recente droogte en hitte. De inzaai van de 2de oogst maïs in Mato Grosso (Brazilië) stijgt van 55% naar 73% deze week (versus 91% gemiddeld). De optimale inzaaiperiode is echter voorbij, waardoor 27% dus te laat in bloeifase zal komen, wanneer het regenseizoen voorbij is.

Koolzaad

De Europese koolzaadprijs heeft een nieuw absoluut hoogtepunt bereikt op Euronext. “Het laatste record, gevestigd in juli 2012 op 526,75 euro per ton, werd doorbroken. Het herstel van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro zorgt ervoor dat het Europese aanbod competitiever wordt. Bovendien surft de koolzaadprijs mee op de trend van de sterk stijgende prijzen voor alle plantaardige oliën, biodiesel en ruwe olie. Ook de Canadese canolaprijs noteert deze week een nieuw hoogtepunt. Ook daar blijft de balans extreem krap”, stelt Raf Beyers.

Soja

Het hoeft niet meer gezegd te worden dat de situatie op de sojamarkt heel krap is. De verhouding tussen de voorraad en het verbruik van sojabonen in de wereld bevindt zich op het laagste niveau in 24 jaar. De komende weken draaien natuurlijk volledig om Zuid-Amerika en hun uiteindelijke producties. Warme en droge omstandigheden volharden in Argentinië, gewascondities gaan verder achteruit (nog slechts 10% goed/uitstekend). Het natte weer in Brazilië vertraagt dan weer de oogstwerkzaamheden (in Mato Grosso is 67% geoogst ten opzichte van 52% vorige week en 91% vorig jaar). De Braziliaanse sojabonen zijn wel goedkoper op de internationale markt, dankzij de zwakke Braziliaanse real (munteenheid).

Tarwe

De prijzen op de tarwemarkt bleven begin maart ongeveer stabiel. Zoals al eerder aangehaald, zijn de Europese tarwevoorraden heel klein als gevolg van de zwakke productie. Bovendien zorgt het herstel van de dollar ten opzichte van de euro ervoor dat het Europese aanbod weer competitiever wordt op de exportmarkt. De Russische prijzen zijn gestabiliseerd nu de exportheffing in voege is. De vraag naar tarwe en gerst op de oude oogst blijft groot. Voor wat de nieuwe oogst 2021 betreft, zien we momenteel gunstige weersomstandigheden in Europa, met goede gewascondities van de Franse wintertarwe (88% goed/uitstekend versus 64% vorig jaar). De gewascondities in de VS zijn wel slechter omwille van de droogte en de koudegolf.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken